Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget: Fysisk aktivitet ett kvalitetsmål från 2009

I VLT den 19 november kunde man läsa en engagerad debattartikel om betydelsen av fysisk aktivitet vid behandling av olika diagnoser samt hur hälso- och sjukvården kan arbeta för att främja fysisk aktivitet och därmed en bättre hälsa.

Annons

Debattörerna Anna Hertting, Lennart Levi och Agneta Ståhle kommer inte från Västmanland och har inte rätt information om insatserna och besluten i Landstinget Västmanland.

Fysisk aktivitet på recept nämns specifikt i artikeln. I Västmanland har vi valt att benämna detta ordinerad fysisk aktivitet , OFA och arbete med att implementera arbetsmetoden pågår. Efter att ha utvärderat metoder och insatser i ett pilotprojekt i Hallstahammar och Köping-Arboga-Kungsör beslutade den nuvarande landstingsmajoriteten att ett breddinförande över hela Västmanland skulle ske. Detta arbete pågår nu.

I artikeln föreslog debattörerna det man kallade för enkla åtgärder som att använda fysisk aktivitet som förstahandsval istället för läkemedel vid ett antal diagnoser enligt handboken FYSS samt bland annat utbildning och kompetensutveckling till läkare och personal. Denna inriktning finns nu.

Att skapa motivation och bra möjligheter för vårdpersonalen att stödja patienterna till att ändra levnadsvanor är ett mycket viktigt arbete men att påstå att det är enkelt är inte verklighetsförankrat. Attityderna till livsstilsförändringar är djupt rotade och tar ofta lång tid att bearbeta och förändra både hos personal och patienter.

Från och med 2009 kommer förebyggande arbete, där fysisk aktivitet är en del, att finnas med i landstingets kvalitetsmål. Detta är ytterligare en av många satsningar i Landstinget Västmanlands arbete mot en mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård.

Hedvig Olin

samordnare för Ordinerad fysisk aktivitet (OFA)

Thomas Wihman (mp)

landstingsråd med särskilt ansvar för folkhälsofrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons