Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget gjorde rätt i upphandlingen

Annons

Svar till Jonas Orve och Erik Sellin, som skrev den 3 september.

Eftersom upphandlingen av privata vårdgivare inom familjeläkarverksamheten har väckt så mycket starka känslor, tycker vi att det har varit mycket viktigt att låta en extern instans granska förfarandet.

I samband med landstingsstyrelsens sammanträde för en vecka sedan, den 30 augusti, redovisades en extern rapport utförd av Öhrlings Pricewaterhouse Coopers. Den externa granskaren har beskrivit hela förloppet från beslut i november 2002 om att se över och revidera familjeläkarprogrammet, fram till avslutad upphandling. Hela upphandlingsprocessen med formalia, domstolsprövning, parternas bevekelsegrunder med mera beskrivs i rapporten. Rapporten är offentlig handling som var och en som är intresserad kan ta del av.

I rapporten framgår klart och tydligt att landstinget inte har kunnat handla annorlunda och inte kan lastas för att Praktikertjänst förlorade upphandlingen. Vi citerar:

"Både länsrätten och kammarrätten slog fast att Landstinget inte får anta ett anbud som inte uppfyller ett obligatorisk krav och att till exempel Praktikertjänst AB angett ett anbud som för alla enheter inte uppfyller vissa obligatoriska krav och därmed inte varit kvalificerat att få anbudet prövat i dessa delar. Att Praktikertjänst AB genom att uppge att anbudet var odelbart gjort det omöjligt för Landstinget att pröva de enheter som uppfyllt alla skall kraven hålls Praktikertjänst AB ensamt ansvarig för."

Det stämmer att Praktikertjänst hade kontakt med landstingsdirektören inför upphandlingen. Då klargjordes, utifrån landstingsstyrelsens enhälliga beslut, att upphandlingen skulle ske enligt lagen om offentlig upphandling och skälen till varför.

Av granskningen framgår också att Carema inte har särbehandlats. Men allt detta kan alla som är intresserade själva läsa i Öhrlings rapport. Som finns att tillgå på landstingets kansli för de som önskar ett exemplar.

GLENN ANDERSSON

JAN BRITHON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons