Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget har gjort bort sig - igen

Annons

Vi är underkända. Jag jobbar på - och har delansvar för - en vårdcentral som har blivit underkänd av landstinget i upphandlingen.

Varför har vi blivit underkända? För att vi är fullt bemannade och ger kontinuitet oavsett om det gäller sköterska, läkare eller annan personal? För att vi har jobbat åt landstinget i tio år? För att socialstyrelsen i sin inspektion har tyckt att vi jobbar bra? För att vi har trott att landstinget tyckt att vi har gjort det goda arbete som vi självklart ska göra?

Nej men på grund av en dörr. Samt ordet "psykolog".

I vårt anbud hade vi på ett ställe missat skriva att vi har psykolog. Fast det på flera andra ställen står att vi har psykolog i vår verksamhet. Detta gäller då självklart även under denna missade underrubrik. Dörren då? Landstinget tycker inte att vi har en tillräckligt separat ingång till vår ungdomsmottagning, som vi driver ihop med Surahammars kommun, det vill säga en helt separerad dörr.

Därför är vi underkända. Och därför har landstinget beslutat att Carema, som inte kunnat namnge en enda familjeläkare som ska jobba åt dem från den 1 juli, eller vad jag förstår distriktssköterskor, barnmorskor, arbetsterapeuter, som inte har några lokaler eller någon verksamhet i Västmanland, är bättre på primärvård. För dörr, det har tydligen Carema.

På grund av vår dörr har sedan - bland annat - PRIMA Familjeläkarmottagning i Västerås förlorat rätten att fortsätta. Det är sant.

Låter jag bitter? Ja, fast mest är jag förbannad. För att landstinget verkar se patienterna som något slags boskap som ska fösas runt från den familjeläkare eller barnmorska som man valt. För att man värderar vårdcentralens jobb som man gjort. För att man tydligen vill bryta ner delar av den fina primärvård som Västmanland varit berömd för. Och som står som modell för hela Sverige.

Fast å andra sidan. Biträdande landstingsdirektören har ju redan tidigare meddelat att landstinget inte är intresserat av (eller kompetent att göra?) konsekvensanalyser av sina beslut.

Glenn Andersson och Monika Wilander! Kan ni se era väljare i ögonen och berätta att det är så här ni vill ha det med primärvården? Vill ni ha chefer som underkänner mottagningar utifrån en entré?

ERIK TYRBERG

PS. Vi är inte rädda för konkurrens. Vi behöver få fler familjeläkare, inte färre. Låt Carema (eller sannolikt hellre en liten grupp av läkare eller personal med lokal förankring och med stöd av landstinget) få starta nya vårdcentraler, som kan ta hand om de patienter som saknar fast doktor - eller vill lista om sig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons