Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget har inte skött sitt uppdrag

Annons

Stig Reinholdsson, läkareföreningens ordförande påtalar att Västmanlands landstingsledning raserar den berömda västmanländska familjeläkarmodellen. Han vet att familjeläkarverksamhet och sjukhusvård är kommunicerande kärl. När det ena inte fungerar så spiller det över på det andra. Landstinget avser dessutom att genomföra en närsjukvårdsreform som ersättning för den slutenvård man yxat bort. Då krävs det att grunden är stabil, och att familjeläkarverksamheten är väl utbyggd. Just då slår landstinget till mot den del av familjeläkarverksamheten som varit mest stabil genom åren. En skandal som väckt genklang i hela landet och med rätta dragit på sig kritik.

Vad gör (s)-politikerna då? De går till attack mot sina kritiker, eftersom anfall tydligen är bästa förvar. De har inget nytt att komma med, utan hänvisar ånyo till lagen om offentlig upphandling, en visa vi hört förut. Laglydnaden är dock inte större än att man gjorde en direktupphandling av resterande enheter den 5 maj. Detta går stick i stäv med LOU, och visar att landstinget följer lagen bara när det passar dem.

Lars Eriksson (s) (VLT den 22 juni) slår även mot Praktikertjänst och de familjeläkare som landstinget ville sälja ut till det blivande börsföretaget Carema. Det talar för sig själv att Lars Eriksson varken kan eller vill inse att det finns ideologiska skäl till att läkarna valt att inte ta anställning i Carema. Skulle Lars Eriksson själv byta parti om man förlorade valet? För övrigt skulle de 60 000-70 000 i månaden som erbjudits gälla endast det första året, för att sen minska till normal familjeläkarlön.

Dessa entreprenörer har valt att ta ett personligt ansvar både för sina patienter och sitt arbete, och vill inte bli anställda av vare sig landsting eller vårdföretag. Ett ställningstagande de får fullt stöd för av sina patienter. Cirka hälften av läkarna har enligt lag rätt till etablering enligt den nationella taxan, men när de anmäler att de vill använda den möjligheten för att värna sina patienter så säger landstinget nej. Det har redan tidigare i debatten framgått med önskvärd tydlighet att landstingsledningen inte har patientens bästa för ögonen. När makt och prestige styr kommer patienten i kläm.

Lars Eriksson kommer inte med hela sanningen. Antingen är han inte insatt i ämnet, eller så förtiger han det som är obekvämt. Innan anbuden skulle lämnas uttryckte landstingsdirektörerna Brithon och Burström att upphandlingen endast var en formsak och att välfungerande mottagningar inte behövde vara oroliga. Tidigare har man haft önskemål om ett gemensamt anbud från samtliga Praktikertjänsts mottagningar. Så kom upphandlingen, och det visade sig att vi blivit förda bakom ljuset.

Företag som Carema ägnar sig åt att "scanna" över vårdsektorn för att hitta väl fungerande enheter som man kan ta över. När man tidigare vunnit upphandlingar har man tillämpat en "gökunge-strategi" - genom att ta över landstingsanställda läkare har man utarmat landstingens egen verksamhet. Detta har skett i Gävle och kommer att ske även i Västmanland

Nu sitter alltså staten och kapitalet i samma båt. Det verkar som om hierarkiska organisationer som ett socialdemokratiskt styrt landsting och ett storföretag trivs bra tillsammans. Man anstränger sig för att "kratta manegen" åt Carema: I familjeläkarkontraktet fanns tidigare ett krav på en namngiven läkare för att få bedriva familjeläkarverksamhet - detta frångår nu landstinget.

Landstinget har inte skött sitt uppdrag. Det behövs en balans mellan öppen vård och sjukhusvård, och människor vill ha en personlig läkare som en rådgivare och följeslagare i en allt mer komplicerad vårdapparat. Västmanland hade ett unikt läge för vidare utveckling genom det som vi tillsammans byggt upp, något man nu genom makt, politik och onödiga regler är i färd med att rasera. Det är värre än ett brott. Det är en dumhet.

Väljarna kommer att säga sitt, som Lars Eriksson påpekar. Då hoppas vi, för att använda hans egna vändningar, att det blir en riktigt lång och välbehövlig semester för ansvariga landstingspolitiker.

BJÖRN NILSSON JONAS ORVE

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons