Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget har orsakat läkarbrist

Annons

Sverige är ett av världens läkartätaste länder. Var hundrade svensk utbildas till läkare. Ändå hör vi ständigt talas om läkarbrist. Bara för någon vecka sedan konstaterade förvaltningschefen för den offentliga primärvården Christina Hjulström att det råder brist på familjeläkare. I VLT den 3 juni ondgör sig Caremas vd Lars Brune över allmänläkarnas bristande intresse för att arbeta i hans företag trots mycket höga löner. Samme Brune har i den rikstäckande Dagens Medicin med kopia i VLT för någon månad sedan desavouerat sina kollegor å det grövsta.

Lite självkritik kanske vore på sin plats. I entreprenörsdriven primärvård tycks det däremot inte saknas läkare. Läs familjeläkarnas insändare i VLT den 3 juni så förstår ni varför. Kan det möjligen vara så att landstinget Västmanland och även Lars Brune har något att lära av detta?

Så kallade hyrläkare tycks ju alltid gå att få tag på. Landstinget har avsatt tiotalet miljoner extra för detta ändamål och det förefaller också vara den lösningen som Carema tvingas ta till för att få i gång de vårdcentraler de fått ansvar för i den famösa primärvårdsupphandlingen.

Landstinget Västmanland har i stället för att värna om sina allmänläkare gjort en kraftinsats för att bli av med så många som möjligt. Man har dessutom, genom att grundmura ett uselt rykte i läkarkretsar i hela Sverige, försvårat framtida rekrytering till alla specialiteter.

När man träffar kollegor från övriga Sverige är skandalen i Västmanland på allas läppar.

Detta är sanslöst inte minst mot bakgrund av att medelåldern i läkarkåren är nästan 50 år och att hälften av Västmanlands nu aktiva läkare har gått i pension om 15 år. Detta är ett väl känt faktum i landstingsledningen. På läkarföreningens initiativ bildades en rekryteringsgrupp för några år sedan som dock avvecklades på grund av bristande intresse från arbetsgivaren.

Fler än 10 procent av familjeläkarna i Västmanland försvinner nu. De som fortfarande kommer att vara verksamma i Västmanland hindras av landstinget att ha kvar sina patienter eftersom dessa "sålts" till Carema AB. Flera äldreboenden riskerar också att mista sin gamla invanda läkare.

När endast tre veckor återstår har inga nya, fast anställda läkare presenterats av Carema och ännu mindre erbjudits befolkningen. Detta är varken förenligt med familjeläkarkonceptet eller med hälso- och sjukvårdslagen.

Hyrläkare uppges vara kontrakterade för att sköta patienterna och det talas om att Carema fått någon slags dispens. Landstinget "krattar manegen" åt Carema för att rädda sig från den storm som kommer. Det luktar mygel.

Läkarförbundets solklara uppfattning är att kontinuitet i kontakt med familjeläkarmottagningen är en av de viktigaste kvalitetsfaktorerna. Detta stöds även av en enkät gjord av socialstyrelsen. Dessutom sparar kontinuitet pengar enligt ytterligare en färsk undersökning.

Den uppfattning som Glenn Andersson, socialdemokratiska riksdagspolitiker och även Lars Brune (vad kan han annat säga) gett uttryck för - att läkaren skulle vara en kugge som alla andra och att teamet är det viktiga - kan möjligen vara politisk korrekt, men är dessvärre felaktig.

Endast läkare är utbildade och legitimerade för att ställa diagnos och ordinera behandling. Andra personalkategorier är viktiga var och en inom sitt område men läkaren är nyckelpersonen, i synnerhet i primärvården.

Teamen slås nu för övrigt sönder och personalen tvingas i många fall utan entusiasm över till Carema för att kunna försörja sig.

När man talar med människor som är listade hos de familjeläkare som fått silkessnaran får man klart för sig att långt ifrån alla har förstått att de nu blir av med sin läkare och att de blivit "sålda" till Carema.

Följande läkare tvingas nu av Landstinget Västmanland överge sina patienter med drygt två månaders varsel (inom parentes anges antal år som läkare i Västmanland såväl i privat som offentlig regi):

Jonas Sjögreen (32), Wolfgang Meyer (31), Staffan Ingelög (30), Gabriel Bartfay (30 ), Göran Måwe (22), Robert Baylis (20), Beata Finger (20), Lars Gustavsson (18), Edward Heffner (18), Kurt Wetterskog (15), Philippe Zeggane (12), Lena Agnebjer (5), Jan Pedersen, Alf Narkeus samt Darius Stachurski .

Tusentals tacksamma patienter och alla vi kollegor beklagar deras sorti.

Fast läkarkontakt, sedan i många fall flera decennier, byts mot vikarier.

Om detta är meningen med satsningen på de tre P:na (primärvård, patienter och personal), som Glenn Andersson gick till val på, eller om det är landstingets uppfattning om kvalitet och teamarbete tycks vi inte få veta. Trots upprepade försök att få svar från både landstings- och riksdagspolitiker samt ansvariga tjänstemän har vi bara fått beskedet att det man gjort inte är olagligt.

Alla politiker i den socialdemokratiska landstingsgruppen tiger och samtycker som i gamla Sovjetunionen. Att ingen vågar gå ut och säga att detta var fel är inte bara fegt utan en uppenbar fara för demokratin och stärker uppfattningen att landstingen spelat ut sin roll. Denna uppfattning delas av allt fler.

Västmanlands läkarförening organiserar nära 95 procent av Västmanlands läkare. Vi genomför för närvarande en enkät bland våra medlemmar. Vi kan konstatera att stödet för landstingsledningen i läkarkåren är utomordentligt svagt.

Den läkarbrist som man nu beklagar sig över har man själv orsakat.

STIG REINHOLDSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons