Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget måste bli mycket bättre på psoriasis

Annons
Kronisk.  Mer kunskap om psoriasis efterlyses. Arkivfoto

Världshälsoorganisationen, WHO, har nyligen i Genève röstat ja till en särskild Psoriasisresolution. Det är ett unikt erkännande av den kroniska sjukdomens svårighetsgrad, och det ställer helt nya krav på psoriasisvården även här hemma i Västmanlands län.

WHO slår fast att det finns ett onödigt lidande för de 125 miljoner människor runt om i världen som lever med psoriasis. Många psoriasissjuka drabbas av felaktig eller fördröjd diagnos och får otillräcklig tillgång till vård och behandling.

Resolutionen pekar särskilt på kopplingen mellan psoriasis och flera andra svåra sjukdomar så som ledbesvär, mag- tarmsjukdom, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Sjukdomar som kan leda till en för tidig död.

Det finns i dag en påtaglig okunskap om psoriasis bland politiker och andra beslutsfattare inom svensk hälso- och sjukvård. I en under- sökning som Novus genomförde 2013 svarar 34 procent av tillfrågade politiker och tjänstemän att man tror att psoriasis är ett kosmetiskt hudproblem kopplat till eksem.

Det är en skandal att kunskapen om sjukdomen är så låg, vilket får allvarliga konsekvenser för oss som lever med psoriasis.

I Västmanlands län är vi omkring tre procent som lider av psoriasis. Det är verkligen dags att de politiker och besluts-fattare inom hälso- och sjukvården, som inte gjort det tidigare, nu tar till sig, att psoriasis är en allvarlig, kronisk, systematisk sjukdom som även orsakar andra allvarliga sjukdomar.

Vi vill se en attityd-förändring och verkliga förbättringar för att minska lidande bland alla oss med psoriasis. Den kunskapsbrist som råder i dag kring psoriasis innebär att landstinget fortsatt måste prioritera ekonomiska resurser för att ge bästa möjliga psoriasisvård, inte minst för att minska riskerna och kostnaderna för samsjukligheten.

WHO-resolutionen innebär en uppmaning till medlemsländerna att erkänna psoriasis som en svår kronisk sjukdom som orsakar mycket lidande. Men här hemma i Sverige ser vi ingenting av detta.

Nu måste kunskapen om psoriasis och dess roll som systemsjukdom öka i hela vård- och omsorgskedjan. Vi som har psoriasis har rätt till vård och behandling av högre kvalitet, och de påtagliga skillnaderna mellan olika landsting måste ses över.

Det onödiga lidandet som WHO kritiserar måste få ett slut, det är dags att politikerna i vårt landsting tar sitt ansvar och agerar!

Iréne Sandberg Claes Roos Psoriasisförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons