Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget ska inte bli beroende av privata ägare

Annons

Genom att sälja ut sjukvården till privata intressen tror högeralliansen att tillgången till vård blir bättre, samtidigt som landstinget ska spara pengar. Det är en omöjlig ekvation. Det visar de privatiseringsexperiment som moderaterna drev igenom i Värmland, Skåne och Stockholm. Landstingens ekonomi rasade i samma takt som sjukvården såldes ut.

Runt hälften av familjeläkarmottagningarna i Västmanland drivs av privata entreprenörer. Verksamheten där regleras genom avtal så att alla garanteras en likvärdig vård. Vi socialdemokrater vill fortsätta det samarbetet, men att sälja ut hela sjukhus, som moderaterna vill, är något helt annat.

Centrallasarettet i Västerås är en enorm investering i mångmiljardklassen. Det har byggts upp under många år med gemensamma skattemedel. Om det säljs ut blir landstinget beroende av privata ägare och vinstintressen. 6 av 10 vill ha kvar lagen som hindrar utförsäljning av sjukhus till företag som vill göra privata vinster på vården. Det visar en undersökning som Skop gjort tillsammans med tidningen City.

Vi vill inte att skattemedel ska gå till privata företags vinster, så som moderaterna vill. Vi tycker inte att patienter med privata försäkringar ska gå före i vårdköerna. För oss socialdemokrater är det bara behoven som ska styra vem som ska ha vård först.

Moderaterna vill göra sjukvården dyrare för dem som behöver vård ofta. I dag betalar ingen mer än 900 kronor per år i patientavgifter. Moderaterna vill försämra detta högkostnadsskydd till 1 500 kronor per år. De vill också försämra högkostnadsskyddet för läkemedel från 1 800 till 2 000 kronor per år och införa en extra avgift på 25 kronor varje gång man hämtar ut ett recept på apoteket.

Genom att sjukvården och läkemedel blir dyrare räknar moderaterna med att pengar sparas eftersom färre kommer att ha råd att gå till läkaren och hämta ut sina mediciner. Det är en besparing som främst kommer att drabba de äldre, eftersom de är den grupp som behöver mest vård.

Vi socialdemokrater vill i stället satsa på gruppen äldre, genom att utveckla den sjukvård som de är störst behov av, den nära sjukvården. Alla ska ha sin egen familjeläkare. Kraftfulla insatser måste fortsätta för att rekrytera fler allmänläkare där det saknas. Läkare och sjuksköterskor ska komma hem till äldre på regelbundna besök. Vi vill att alla särskilda boenden ska ha en fast läkarkontakt. Alla över 65 år ska fortsätta att få fritt influensavaccin och vi vill bygga nya moderna bassänger för sjukgymnastik.

Vi vill fortsätta att utveckla välfärden främst för dem som verkligen behöver den.

Glenn Andersson

För oss socialdemokrater är det bara behoven som ska styra vem som ska ha vård först, skriver Glenn Andersson (s), landstingsstyrelsens ordförande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons