Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets budget var inte i balans!

Socialdemokraterna vill lämna över räkningen för dagens välfärd till kommande generationer. Det kommer jag inte att gå med på, skriver Magnus Edlund (m), ordförande i landstingsstyrelsen.

Annons

Olle Thorell fortsätter i VLT den 20 november debatten om landstinget, Heby och förslaget till skattehöjning. Thorell påstår att han visst är insatt i landstingets verklighet men efter att ha läst hans artikel så tvivlar jag fortfarande på det.

Thorell upprepar de argument hans parti gick till val på, det val där socialdemokraterna förlorade makten i landstinget efter 87 år. Länsinnevånarna köpte inte argumentationen i valrörelsen och jag tvivlar på att de tänker köpa Thorells påståenden denna gång. Verkligheten talar ett alltför tydligt språk.

Thorell påstår att landstinget är lånefritt. Ja, det är åtminstone en halvsanning, landstinget har idag inga lån. Dess värre är landstinget allt annat än skuldfritt. Den ekonomiska kraschen i början av 2000-talet har lämnat efter sig underskott på runt 300 miljoner kronor. Hälften av dessa underskott är vi enligt Kommunallagen skyldiga att betala tillbaka och det skulle ha varit gjort redan förra året.

Eftersom landstingets ekonomi är så eländig ansåg landstingsfullmäktige att vi inte skulle klara av att följa lagens krav på återbetalning. Istället skulle landstinget betala av skulden med 75 miljoner kronor om året. Landstinget måste med andra ord göra en ?vinst? på minst 75 miljoner iår för att gå jämnt upp.

Thorell påstår nu att landstinget i år kommer ha en budget i balans. Så är tyvärr inte fallet. Den avgående socialistiska majoriteten hade budgeterat ett överskott på 81 miljoner kronor, vilket alltså efter återbetalningen på 75 miljoner skulle ha givit ett litet överskott. Nu visar det sig att det tvärtom tycks bli ett underskott, landstinget missar målet med över 80 miljoner kronor. Det kan knappast kallas att ha budgeten i balans! Och märk väl, detta har ingenting med Heby att göra, så det går inte att skylla ifrån sig på något länsbyte. Socialdemokraterna lämnar efter sig en landstingsekonomi som är i ett oroväckande dåligt skick.

Även med en tillfällig skattehöjning så åläggs landstingets verksamheter ett mycket tufft sparbeting under kommande år. Men Thorell tycker att de skall åläggas att spara ytterligare. Han svarar emellertid inte på frågan var han tycker att landstinget skall hämta de 200 miljoner kronor som den tillfälliga skattehöjningen beräknas ge. Jag tycker fortfarande att det vore väldigt intressant att få svar på det.

Är det Köpings lasarett som skall läggas ner? Vill Olle Thorell sparka 500 sjuksköterskor? Vill han förvägra svårt sjuka patienter de dyra mediciner som ger dem en bättre livskvalitet? Han säger sig ju vara väl insatt i landstinget, så då måste han väl kunna ge besked.

Jag kommer att lyssna seriöst och med uppriktigt intresse på alla förslag från den socialistiska oppositionen. Men än har jag inte hört någonting konkret. Det verkar som om oppositionen vill strunta i lagens krav på god ekonomisk hushållning och att de vill köra landstinget med ytterligare stora underskott under kommande år. Men om vi inte klarar ekonomin och att göra rätt för oss under högkonjunkturen, när skall vi då göra det?

Socialdemokraterna vill lämna över räkningen för dagens välfärd till kommande generationer. Det kommer jag inte att gå med på.

Magnus Edlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons