Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets förlorade kapital

Annons

När jag läser finanslands-tingsrådet Glenn Anderssons uttalande i VLT den 22 januari angående Landstinget Västmanlands ekonomi som återfinns under rubriken "Landstinget kan få anställa igen", då blir jag mycket orolig.

Jag blir orolig därför att uttalandet visar att Glenn Andersson inte har riktigt klart för sig vad han själv har varit med om att fatta för ekonomiska beslut i landstingsplanen för 2005. Det tycker jag är mycket allvarligt.

Glenn Andersson säger att omstrukturering av landstingets verksamhet kostade 230 miljoner och att landstinget finansierade detta genom att ta av det egna kapitalet och att det egna kapitalet ska återställas under fem år. Detta är helt felaktiga upp-gifter.

Omstruktureringen kostade 260 miljoner och landstingsfullmäktige har beslutat att den skulden ska återbetalas på tio år.

Sedan finns det ytterligare ett förlorat eget kapital på 228 miljoner som är summan av underskotten för åren 2002 och 2003 och de miljonerna ska återbetalas på fem år enligt landstingsfullmäktiges beslut.

Alltså har landstinget ett samlat förlorat eget kapital på 488 miljoner som är en "ryggsäck" som kommer att belasta ekonomin under tio år framöver.

För att klara detta så måste landstinget redovisa ett överskott varje år på 75 miljoner för att återställa det egna

kapitalet och även redovisa ett överskott på ytterligare minst 50 miljoner för att leva upp till kravet om "god ekonomisk hushållning" som riksdagen nyligen har beslutat om.

Slutsatsen av detta är, att innan skulden är betald och kravet på "god ekonomisk hushållning" är uppfyllt så är inte landstingets ekonomi sanerad. Detta är sviterna av den brist på styrning och ledning som majoriteten har uppvisat och det borde Glenn Andersson förklara för befolkningen i länet.

Inger Elison

oppositionsråd (c)

i Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons