Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets skakiga ekonomi

Annons

I VLT den 11 juli fortsätter Lars Eriksson (s) att driva tesen att landstingets dåliga ekonomi skulle vara oppositionspartiernas fel. Jag måste nog erkänna att jag fortfarande inte hänger med i svängarna. Socialdemokraterna har haft makten i Västmanlands landsting oavbrutet i över 70 år. Hur kan det då komma sig att det är någon annans fel att budgeten inte går ihop ens när det råder högkonjunktur?

Enligt Eriksson så skulle oppositionen försöka sig på "springnota" när det gäller kostnaderna för Hebys länsbyte. Men faktum kvarstår, frågan har aldrig varit uppe i landstingsfullmäktige. Landstingsstyrelsen blev aldrig tillfrågad när det gäller den för Västmanland så dåliga uppgörelsen som finanslandstingsrådet Glenn Andersson (s) träffade med sin uppländska kollega vid den träff där även landshövdingarna var med. Om man hade frågat oss inom oppositionen hade vi givetvis sagt nej till ett så dåligt avtal, men vi blev aldrig tillfrågade! Detta får faktiskt de styrande socialdemokraterna ta på sitt ansvar.

Lars Eriksson tycker tydligen inte att det är så viktigt att följa demokratiskt fattade beslut men där har jag en annan uppfattning. Hebybornas folkomröstning resulterade i en majoritet för att byta län och då får vi acceptera detta. Däremot så har oppositionens linje hela tiden varit att Västmanland skulle kompenseras för de kostnader som länsbytet medför. Det är synd för västmanlänningarna att de styrande socialdemokraterna inte orkade med att driva den linjen.

Eriksson påstår att landstingets ekonomi skulle vara ordnad och hänvisar till att prognoserna pekar på ett litet överskott i år. Dessvärre är det prognostiserade överskottet på cirka 15 miljoner kronor alldeles för litet. Landstinget hade budgeterat med ett överskott på 81 miljoner!

Landstinget har stora underskott efter socialisternas förra ekonomiska haveri, underskott som vi enligt lagen är skyldiga att täcka inom tre år. Det klarar inte landstinget, eftersom ekonomin är för dålig, så då har fullmäktige sagt att underskotten får täckas under fem år. Men det kräver årliga överskott på minst 75 miljoner. Det finns i dag ingenting som tyder på att landstinget kommer att lyckas med detta. Socialisterna bryter mot lagen och vältrar över kostnader på våra barn.

Det vore intressant om Eriksson ville svara på frågan om han tror att landstinget kommer att kunna hålla sin budget i år. Det tror inte landstingets egna tjänstemän. Landstingets revisorer säger att förutsättningarna att under de närmaste åren ha ekonomin i balans ter sig mindre goda. Har tjänstemännen och revisorerna fel? Om landstinget inte klarar sin budget nu i högkonjunkturen, vad händer då när lågkonjunkturen kommer?

Tyvärr verkar det som om socialdemokraterna åter drabbats av valfeber. Nu är det valår och då skall allt målas i rosenrött. Vi är många som kommer ihåg hur de i valrörelsen 2002 berättade om hur bra landstingets ekonomi var. Sanningen var, som de flesta märkt, en helt annan! Om socialdemokraterna och vänstern får sitta kvar efter valet i höst kan samma visa komma att upprepas. Vilka skattehöjningar och neddragningar väntar då västmanlänningarna?

Magnus Edlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons