Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstings-alliansen: Vårt arbete är inte färdigt än

Annons

Det år som förflutit har för Landstinget Västmanlands del bjudit på många händelser, positiva såväl som negativa. Vi har under år 2009 levt med konsekvenserna av en global lågkonjunktur och finanskris med vikande skatteintäkter som följd. Pandemisituationen och dit hörande massvaccinering samt utbrotten av multiresistenta bakterier har också varit tunga uppgifter att lösa.

Vi har arbetat med att klara vårdgarantin med alla extrainsatser som det krävt. Samtidigt pågår ett omfattande förändringsarbete och översyn av våra arbets- och organisationsformer i form av Lean, ny styr- och ledningsprocess samt prioriterings- och effektiviseringsarbete. Vi går mot ett plus i bokslutet, vilket är bra med tanke på omständigheterna.

Arbetet med den nya vårdbyggnaden i Västerås pågår. Inflyttningsarbetet påbörjas under senare delen av 2010. Hudkliniken har fått nya lokaler i Landstingshuset. Den nya ambulansstation i Fagersta är klar. I Sala pågår arbetet med byggandet av en ny ambulansstation och en ny rättspsykiatrisk anläggning. Akuten i Köping är ombyggd. Inom flera områden är våra resultat i toppklass i Sverige och i världen. Upphandling pågår av högspecialiserad vård. Folktandvården driver samtidigt framgångsrikt sin verksamhet i bolagsform. Samarbetet med omkringliggande landsting fördjupas.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kritiserar oss för att kommunerna att tar över hemsjukvården. Påståendet är fel. Landstinget har tagit fram en lösning som erbjudits länets kommuner. Sju av dem svarade ja, tre valde att inte anta erbjudandet. Därmed föll förslaget. Med i landstingets förhandlingsdelegation var Denise Norström (S). Arbetet med att korta väntetiderna vid akuten pågår. Det sker inom pågående ombyggnadsprogram och i Leanarbetet. Dessutom införs specialistläkare i första linjen.

Vi har underlättat för familjeläkare att etablera verksamhet men kraven för att bedriva verksamhet har skärpts. Vi har fått kritik från privata familjeläkare som anser att ersättningen per listad är för låg. Enligt vår mening är det ett tecken på att ersättningen ligger på en acceptabel nivå.

Beträffande hyrläkare så har stopp för hyrläkare införts med några undantag. Bemanningsläget är i dag bättre och hyrläkarkostnaderna minskar. Berslagssjukhuset och Sala Norra har inte sålts ut. De lagts ut på entreprenad. När det gäller de så kallade närkuterna i Fagersta och Sala så är vi inte klara. Det är sexpartimajoritet som förhandlat fram det nya avtalet om samarbete med akuten i Avesta.

Det har hänt mycket under 2009 och mycket kommer att hända 2010. Vi är inte färdiga och vårt arbete är inte avslutat.

Torsten Källberg (FP)

Birgitta Andersson (C)

Ingvar Nordén (KD

Barbro Norström (SjJVU)

Thomas Wihman (MP)

Tomas Högström (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons