Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstings-oppositionen: Dålig start för den rödgröna majoriteten

Annons

Starten för landstingets nya rödgröna majoritet kan inte beskrivas som särskilt lyckad. Den reviderade landstingsplan som de redovisar innehåller få förslag och idéer om landstingets utveckling. Det visade sig också i deras debattartikel som publicerades i VLT den 26 november.

De säger att de stoppat några omdömeslösa förslag från den tidigare majoriteten. De påstår att förslag fanns om kommersiallisering av kvinnokliniken i Köping samt av specialisttandvården. Deras beskrivning är inte korrekt. I Köping ville vi undersöka förutsättningarna för att lägga ut kvinnoklinikens verksamhet på entreprenad.

När det gäller specialisttandvården så kommer landstinget att vara tvungen att upphandla delar av specialisttandvården oavsett vad som sägs nu. Att vi hade uppfattningen att landstingets eget bolag Folktandvården AB hade bäst förutsättningar att vinna en sådan upphandling är en sak som de inte kommenterar. Men de rödgröna har säkert en annan uppfattning i den delen också. Vad som kanske borde ha redovisats är att förslaget att stoppa upphandlingen inte togs av den nya majoriteten utan av dåvarande landstingstyrelsens ordförande.

Bolagisering av de landstingsdrivna familjeläkarenheterna målas upp som ett stort hot. Men det är överdrivet. Det den rödgröna majoriteten gör även i denna del är att stoppa att landstinget ska utreda fördelar och nackdelar med en reform av det slaget.

Beskrivningen om avgiftsbefrielsen för CPAP - andningshjälpsutrustning – är endast delvis korrekt eftersom de som behöver CPAP som livsupppehållande hjälpmedel redan idag är avgiftsbefriade.

Redan nu slirar de rödgröna på sanningen i sina beskrivningar. Detta efter enbart någon månad vid makten. Det är illavarslande.

Låt oss uppmärksamma den rödgröna majoriteten på att påståendet i artikeln att alliansregeringen minskar sitt stöd till landstinget rejält inte heller är korrekt. Motsvarande skrivning finns också i den reviderade landstingsplan som kommer upp för behandling. Fakta är att landstinget erhåller ett extra generellt statsbidrag. Detta uppväger att konjunkturstödet försvinner. Det var för övrigt tillfälligt.

Ett miljövänligt landsting med energieffektiviseringar och hårdare miljökrav (vid upphandlingar) utlovas också, trots att landstinget fastställda miljöprogram med liknande krav fortfarande luktar trycksvärta.

Det är säkert politiskt korrekt bland de rödgröna att internt hantera sanningen på det sätt som de gör i sina beskrivningar. Men det är inte rätt mot väljare, medborgare och verksamheter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons