Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsalliansen: Höjd skatt ingen lösning

Den rödgröna ledningen i landstinget höjer skatten med 50 öre. Motiven är bland annat att rädda medicinakuten i Köping och Barn- och ungdomshälsan.

Annons

För oss i Alliansen är det en nyhet att de rödgröna partierna diskuterat att lägga ner dessa verksamheter, och några sådana signaler har vi inte fått. Samtidigt hävdar man att skatten behöver höjas för att säkra barn- och ungdomspsykiatrin och psykiatrins resurser. Pengarna ska dessutom användas till satsningar inom kollektivtrafiken.

Uppenbarligen har de rödgröna partierna en dold agenda. Varför skulle annars landstingsstyrelsens socialdemokratiska ordförande säga i Tvärsnytt att pengarna inte ska användas för att täcka de kostnader som finns? Varför presenteras skattehöjningen som en räddning av verksamheter som de i tysthet diskuterat att lägga ner? Varför presenteras skattehöjningen som en nödvändighet för att klara satsningar i kollektiv-trafiken? Satsningar som ännu inte redovisats.

De rödgröna väljer den enkla vägen och lämnar politisk walkover när de inte klarar av att hantera situationen. De har inte kontroll på ekonomin nu och kommer med all sannolikhet inte heller att ha kontroll på ekonomin efter att ha höjt skatten. Det innebär att resurserna som tillförs snabbt blir uppslukade och varken medarbetare eller patienter kommer att uppleva någon markant förbättring.

Det är ett faktum som landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S) höll med om för bara ett par veckor sedan. I en artikel i Dagens Medicin 10 oktober sa Norström att ”en skattehöjning har man försökt med flera gånger tidigare, det ger fel signaler och har lett till explosiva kostnadsökningar. Effektiviseringsarbetet kring att hitta smartare sätt att arbeta har avstannat vid skattehöjningar.” Vi undrar hur det kommer sig att Norström frångått sina egna principer på så kort tid?

En skattehöjning försämrar också länets konkurrenskraft gentemot Stockholm och andra närliggande län. Många av Västmanlands kommuner har redan hög kommunalskatt och de rödgrönas skattehöjarpolitik riskerar att avskräcka folk från att flytta hit.

Inom Alliansen prioriterar vi en snabb och säker sjukvård med stabil ekonomi, där varje skattekrona ska användas effektivt. I stället för höjda skatter vill vi se höjda ambitioner och uppkavlade ärmar från ledningshåll. Förslaget från de rödgröna visar tydligt att för att uppnå detta krävs ett maktskifte.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons