Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsalliansen: Rödgrönt hyckleri i landstinget om 16 olika höjda patientavgifter

De rödgröna partierna har nu lagt fram ett förslag till landstingsfullmäktige om att höja inte mindre än 16 olika patientavgifter inom det närmaste halvåret.

Annons

För besök till distriktssköterska föreslås en avgiftshöjning på hela 100 procent.

Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lägger fram ett sådant förslag när de tidigare skrikit sig hesa av bestörtning så fort det talats om höjda avgifter och höjt högkostnadsskydd.

Så sent som i oktober 2011 skrev Denise Norström i en insändare att ”Det är fel väg att låta enskilda patienter stå för tillskotten till landstingen i form av höjda högkostnadsskydd. Särskilt som det slår mot de allra sjukaste patienterna”.

Att hon själv sedan drev igenom ett höjt högkostnadsskydd, trots att hon kunde ha valt att låta bli, vilket hennes partikollegor i Örebro gjorde, är inget annat än hyckleri.

Detsamma gäller nu med den föreslagna höjningen av patientavgifter. När vi i Alliansen höjde avgiften till familjeläkarna med 20 kronor under den förra mandatperioden sa Denise Norström nej, och menade att människor drar sig för att söka vård för att de inte har råd.

Socialdemokraterna och och Vänsterpartiet reserverade sig till och med mot beslutet med motiveringen att höjningen träffade fel målgrupp. När hon nu själv styr landstinget låter det annorlunda.

I underlaget till beslutet står att ”vårdavgifter syftar bland annat till att påvisa att vård kostar. Avgifterna kan styra efterfrågan av vård till rätt vårdnivå samtidigt som de kan begränsa efterfrågan och därmed kostnaderna”.

Det är märkligt hur snabbt retoriken förändras när Socialdemokraterna måste ta ansvar för landstinget. Även Vänsterpartiet tycks ha bytt åsikter i snabb takt.

När avgifterna till psykiatrin och äldrevården höjdes 2009 sa Juha Rundgren att ”rimlighetens gräns är nådd”. Tre år senare lägger han förslag om att genomföra massiva höjningar för bland annat besök vid neuropsykologiska mottagningen. Det är inte hederligt mot väljarna.

Vi i Landstingsalliansen står åtminstone för att vi på förhand vet vad det innebär att hantera ekonomin och de nödvändiga åtgärder som ibland krävs för att upprätthålla en god kvalitet på vården.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons