Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsdirektören: Strejken drabbar västmanlänningen hårt

Annons

Jag har hittills valt att inte kommentera den pågående vårdkonflikten. Men när strejken nu pågått i 23 dagar, med svåra konsekvenser för vården i länet, väljer jag att ge min syn på saken.

Strejken innebär att hundratals västmanlänningar får efterlängtade operationer uppskjutna på obestämd tid och att

cancerpatienter tvingas vänta på behandling.

Tusentals patienter kan inte komma fram till vården på telefon utan tvingas sitta och köa i väntrummen. Samtidigt gör kvarvarande personal ett fantastiskt arbete på överfulla avdelningar.

Det är inte arbetsgivaren som valt konflikten som metod. Arbetsgivaren har sagt ja till medlarnas lönebud. Budet hade gett dem minst lika mycket som alla andra, då Vårdförbundets medlemmar haft näst högsta löneökningen på arbetsmarknaden sedan 1995. Det gäller även i Landstinget Västmanland.

Vårdförbundets styrelse ville godkänna medlarnas bud men medlemmarna sade nej. I stället valde man att gå ut i strejk och kräver 15 procent i löneökningar på två år - dubbelt så mycket som alla andra.

Vårdförbundet har inget ansvar för att västmanlänningarna får vård. Det ansvaret vilar helt och hållet på landstinget.

Därför har vårt fokus under hela konflikten varit att garantera patientsäkerheten, samtidigt som vi givetvis måste respektera arbetsmarknadens spelregler.

Vi insåg tidigt att strejken var så omfattande att vi skulle tvingas vidta skyddsarbete för att människor inte skulle fara illa. Hittills har vi varit tvungna att beordra skyddsarbete för mer än 650 patienter. Det handlar om akut sjuka och svårt skadade patienter, det handlar om cancerpatienter och äldre kroniskt sjuka.

Vi har enbart strikt medicinska bedömningar som grund vid beslut om skyddsarbete och dessa bedömningar görs av läkare. Om inte landstinget tagit sitt ansvar hade dessa västmanlänningar farit mycket illa eller till och med avlidit till följd av strejken.

Ändå tycker Vårdförbundet att landstinget väl lättvindigt tillgripit skyddsarbete och har även drivit ett fåtal fall till tvisteförhandling. Ett fall rör en kvinna med bröstcancer, ett annat en patient där läkarna bedömde att ena benet behövde behandlas omedelbart, annars var risken stor för amputation.

Jag tycker även att det är angeläget att medborgarna får veta att strejken kommer att få konsekvenser för vården i Västmanland under lång tid framöver.

Tack vare ett mycket målmedvetet och engagerat arbete hade landstingets personal lyckats arbeta ner vårdköerna i länet. Före strejken var Västmanland ett av få landsting som

klarade vårdgarantin.

Så är det inte längre. För varje dag strejken pågår växer vårdköerna. Hittills har över 500 operationer ställts in i länet. Vi har över 200 patienter i kö till magnetröntgen. Den kön växer med 20 patienter per dag. I princip finns enda

lediga kapacitet i Stockholm - en resurs som alla strejkdrabbade landsting ska konkurrera om.

De långsiktiga konsekvenserna av vårdstrejken kan bli betydligt större än vad flertalet västmanlänningar inser och önskar.

Rolf Forsström

Landstingsdirektör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons