Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsledningen satsar på politikerna

Annons

Den gamla landstingsbestående av (s) och (v) beslutade redan i februari att krympa den politiska överbyggnaden i Västmanland med två heltidstjänster. Beslutet togs med motivet att skapa en optimal organisation utifrån rådande förutsättningar.

Motiveringen var även att anpassa antalet landstingsråd till det nya krympande Västmanland när Heby kommun byter län och att visa att även politikerna sparar pengar i en svår ekonomisk situation.

Som första åtgärd beslutade den nya sex-partiatt föreslå landstingstyrelsen i fredags att besluta om en utökad politisk organisation.

Alla de fem alliansfår var sitt landstingsråd och det stödjande sjukvårdspartiet i Fagersta får ett landstingsråd på halvtid.

Prislappen för denna utökning blir cirka sju miljoner kronor för hela mandatperioden. Då har jag inte räknat med de ökade pensionskostnader som följer efterpå.

Detta är totalt oansvarigt av den nya borgerliga landstingsledningen!

Visst är jag sur för att ni visar ett sådant förakt för väljarna att ni börjar er mandatperiod med att berika er själva, och visst är jag kritisk till att ni inte visar ett större ansvar gentemot våra gemensamma skattei ett kritiskt ekonomiskt läge.

Men framför allt är jag förgrymmad över att ni utnyttjar förtroendet ni har fått att bestämma över politikerkontot efter att ni har vunnit valet.

Jag anser att inga politiska konstellationer ska ha rätt att förbättra sina egna villkor efter valdagen.

Det ekonomiska spelrummet för förtroendemannakontot, det vill säga de pengar ni får för era uppdrag ska låsas fast före valet, inte plussas på efter valet. Denna princip bör gälla både i riksdag, landsting och kommun.

Ni har redan förverkat en del av väljarnas förtroende genom att bryta mot en självklar men oskriven princip.

Ni kan fortfarande visa ansvar genom att riva upp beslutet. Gör det!

Börje Svensson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons