Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsmajoriteten: Dags för andra halvlek

Efter två år i majoritet i landstinget Västmanland har vi lyckats genomföra en hel del av det som vi föresatte oss. Vi hade en tuff start.

Annons

Det ekonomiska läget i landstinget var betydligt sämre än vad som framkommit under valrörelsen. Dessutom hade den tidigare majoriteten inte anpassat landstingets verksamhet för att intäkterna från Hebys skattebetalare skulle försvinna från och med 2007.

För oss fanns bara det smärtsamma alternativet att genomföra en tillfällig skatte-höjning, en skattehöjning som vi nu fort-sätter att återbetala till västmanlänningarna genom en sänkning av landstingsskatten nästa år. Vi har nu en stabil ekonomi, medan flera av våra grannlandsting kämpar med mycket stora besparingar.

Under dessa två år har vi lyckats med flera förbättringar för västmanlänningarna. Vi genomförde en vårdvalsreform som ger ökad makt till atienten. Vi har genomfört remissfrihet för besök hos bland annat sjukgymnaster. Vi har sett till att specialister i större utsträckning finns på plats i bland annat Fagersta.

Vi har kraftigt lyckats förbättra tillgängligheten i vården och har framhållits nationellt som ett av de landsting som är bäst på att klara vårdgarantin. Konsekvenserna av sjuksköterskestrejken i våras har lett till att vi åter fått vissa problem med väntetider för patienter som inte är medicinskt hög-prioriterade.

Det pågår dock ett aktivt arbete inom vården för att åter komma ned i de tider som gällde före strejken.

Vi har gjort mycket men det finns också mycket vi vill åstadkomma under mandatperiodens andra halvlek. Det handlar om att ge västmanlänningarna förutsättningar för en god hälsa, både genom förebyggande insatser och genom en god och säker vård när de behöver det. Därför kommer vi under de närmaste åren att göra satsningar på patientsäkerhet.

En viktig punkt för oss är att säkerställa närsjukhusens status. Det ska vara tydligt vilket uppdrag de har och vilka funktioner och tjänster som måste finnas på till exempel närsjukhuset i Sala för att det ska kunna fungera.

Vi fortsätter också arbetet med att försöka få till stånd ett bättre samarbete med Landstinget Dalarna, något som är viktigt både för boende i Fagersta och övriga norra Västmanland som vill kunna besöka sjuk-huset i Avesta på ett enkelt sätt, och boende i södra Dalarna som vill ha sin familjeläkare på Västmanlandssidan.

För majoriteten i landstinget är också miljöfrågorna mycket viktiga. Vi har sett till att få fram ett aktuellt miljöprogram, vilket är en bra grund för det fortsatta arbetet. Det märks tydligt i landstingets ambitiösa mål att användningen av fossila bränslen om fyra år ska ha minskat med 75 procent.

Det viktiga är nu att uppnå detta och andra miljömål.

Därför är miljöarbetet ständigt i fokus för oss, till exempel i samband med att landstinget bygger den nya vårdbyggnaden i Västerås och genom en väl fungerande kollektivtrafik.

Västmanlands landsting är idag ett landsting som fungerar bra och som ständigt blir bättre. Detta beror naturligtvis till största delen på det arbete som anställda i landstingets olika verksamheter gör, men det beror också på en landstingsmajoritet som tar rätt beslut. Vi är övertygade om att västman-länningarna i valet 2010 vill ha en styrande majoritet som tar rätt beslut i rätt tid.

Tomas Högström (m)

Torsten Källberg (fp)

Birgitta Andersson (c)

Ingvar Nordén (kd)

Barbro Norström (SjvU)

Thomas Wihman (mp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons