Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsmajoriteten ger HSO förnyat omställningsbidrag

Annons

Den nya landstingsmajoriteten ser handikapporganisationerna som viktiga samarbetspartners. Vi har från den bortröstade socialistiska majoriteten "ärvt" en nivå på det sammanlagda anslagets storlek. En nivå som legat helt oförändrad de senaste 15 åren. Det har Inge Sandin, ordförande i Handikappföreningarnas samarbetsorgan HSO, helt rätt i i sitt inlägg den 6 juni.

I samförstånd med de handikappades distriktsorganisationer beslutades för två år sedan om nya bestämmelser för hur landstingets bidrag skulle fördelas mellan dem. Där slås bland annat fast att landstinget särskilt ska stödja "det samarbetsorgan som representerar en klar majoritet av de bidragsberättigade organisationerna". I Västmanland är HSO det samarbetsorganet. Detta särskilda bidrag till HSO var 269000 kronor i fjol. Därutöver utgick ett särskilt omställningsbidrag om 300000 kronor för att organisationen skulle kunna anpassa sin verksamhet - minska lokalytor med mera - till den nivå som deras medlemmar efterfrågar.

I år har HSO fått 300000 kronor i ordinarie bidrag. De övriga 269000 kronorna har fördelats ut på alla organisationer med tanken att dessa själva skulle få avgöra vilka tjänster de behöver från HSO - och betala för dem. Det har då visat sig att organisationerna helt och fullt satsar dessa pengar i sin egen verksamhet.

För att inte helt ställa HSO på "bar backe" har landstinget nyligen beslutat om ytterligare omställningsbidrag. Det är 90000 kronor i år och hälften så mycket nästa år. HSO ges därmed ytterligare en chans att anpassa sin verksamhet.

Jag håller med Inge Sandin om att det är beklagligt att landstingets ekonomiska läge nu inte medger höjning av dessa bidrag. Däremot har han fel när han påstår att den nya majoriteten ska ha rivit upp beslutet om minskning av antalet ledamöter i landstingsfullmäktige med anledning av att Heby försvann. Inte heller har vi ökat antalet arvoderade politiker. Det är inte fler än vad det var under förra mandatperioden.

Torsten Källberg

Landstingsråd (fp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons