Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsmajoriteten: S + V på efterkälken

Denise Norström (S) och Juha Rundgren (V) försöker i en debattartikel, innehållande en synnerligen enögd historiebeskrivning, ta åt sig äran av att Landstinget Västmanland är ett av de ekonomiskt mest välskötta i Sverige.

Annons

Det vi i den nya landstingsmajoriteten fick ta över i november 2006 var en ekonomi i fritt fall, ett berg av eftersatta investeringar, eftersläpande underskott, en personalpolitik som lämnat stora grupper frustrerade samt en djup förtroendeklyfta mellan landstingsledning och verksamhet. Även om vi visste att vänsterregimen i landstinget sopat många problem under mattan, var högen betydligt större än vad vi befarat.

Det finns också skäl att påminna Norström och Rundgren om att landstingets ekonomiska resultat 2004, enligt balanskravet, var minus 18,3 miljoner kronor och att landstinget när vi tillträdde hade 166 miljoner kronor i samlade underskott som skulle återbetalas.

Bordet var alltså långt ifrån så väldukat som Norström och Rundgren vill påskina. Den nya majoriteten tvingades tvärt om ta några väldigt tuffa beslut. Vi beslutade bland annat att tillfälligt höja skatten - ett beslut som vänsteropposition då gick emot. Därefter har vänsteroppositionen varje år i sina budgetförslag använt de pengar skattehöjningen gav. Ett sent erkännande av att det beslut vi i majoriteten tog året innan var det rätta.

Landstinget Västmanland står inför stora utmaningar. En del beror på tidigare försummelser, gamla problem som vänsterregimen lämnade olösta, annat är nytt. Oavsett vilka utmaningar landstinget står inför är vi övertygade om att både väljare och anställda föredrar en majoritet som tar tag i problemen direkt, istället för att - som den tidigare vänsterregimen - sopa problemen under mattan.

Tomas Högström (M)

landstingsstyrelsens ordförande

Torsten Källberg (FP)

landstingsråd

Birgitta Andersson (C)

landstingsråd

Ingvar Nordén (KD)

landstingsråd

Barbro Norström (SjvU)

landstingsråd

Thomas Wihman (MP)

landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons