Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsmajoriteten: Vi gör det vi lovade

Annons

När vi tog över rodret för Landstinget Västmanland den 1 november förra året hade vi vallöften att infria. Vi hade lovat västmanlänningarna att skapa en trygg vård som är tillgänglig och nära. Så här på ettårsdagen kan vi se tillbaka och nöjt konstatera att vi tagit de första stegen mot den hälso- och sjukvård som vi lovade att skapa.

Det största och tydligaste beviset är att vi nu är redo att sjösätta Vårdval Västmanland. Det kommer att leda till större valfrihet både för vårdtagare och vårdgivare. Det nya systemet innehåller också bra verktyg för uppföljning och kvalitetskontroll. Att remisstvånget till sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorers rehabiliterande behandling tas bort i Vårdval Västmanland är självklart, eftersom det var ett av våra tydligaste vallöften.

Nu blickar vi framåt på de knappt tre år som återstår till nästa val. Tre år då vi ska fortsätta att visa att västmanlänningarna gjorde rätt som gav oss förtroendet att leda och styra Landstinget Västmanland. Den närmaste tiden kommer vi bland annat att arbeta med att åtgärda de lokaler som har arbetsmiljömässiga brister. Vi tänker också på flera olika sätt underlätta för västmanlänningen att få snabb kontakt med sjukvården.

En utmaning är också att hålla sjukvårdens kötider inom vårdgarantins gränser. Där fick vi nyligen ett kvitto som visar att i jämförelse med övriga landet ligger Landstinget Västmanland på en hedrande tredjeplats. Vårt ständigt pågående arbete med att effektivisera inom divisionerna ger resultat. Den senaste delårsrapporten visar att vi är på rätt väg även när det gäller ekonomin. Årets överskott kommer vi att använda till vad vi är skyldiga enligt lag, nämligen att betala av de gamla skulder som ligger kvar efter den förra majoritetens år vid rodret.

Detta har vi gjort:

Förändrat ledningsstrukturen inom hela sjukvården i Västmanland

Skapat möjlighet till specialistvård i Fagersta

Nått en ekonomi i balans som gör det möjligt att betala skulderna från den förra majoritetens tid

Presenterat Vårdval Västmanland med ökad valfrihet för vårdtagaren och med slopat remisstvång till rehabilitering

Skrivit ett första vårdavtal med en privat opererande vårdgivare - det första på 15 år.

Närmast i tiden ligger införandet av en sjukvårdsupplysning som är bemannad dygnet runt samt att rätta till de arbetsmiljömässiga bristerna på ambulansstationerna i Sala och Fagersta. På lite längre sikt ska akutmottagningen i Köping byggas om och Västerås få en ny vårdbyggnad. Ett försöksprojekt med hälsokontroller för 55-åringar kommer att dras igång och Sala och Fagersta ska få närvårdsakuter. En miljöanpassad fordonspark är ett annat uppdrag, liksom att medverka till ett ökat samarbete mellan landstinget och kommunerna, bland annat när det gäller hemsjukvård och psykiatri.

Vårt ettårsbokslut visar att maktskiftet gjorde skillnad. Vi gör det vi lovade inför valet. Det är västmanlänningarnas hälsa som är vårt mål.

Magnus Edlund (m)

Torsten Källberg (fp)

Birgitta Andersson (c)

Ingvar Nordén (kd)

Thomas Wihman (mp)

Barbro Norström (SjvU)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons