Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsmonopolen har inget egenvärde

Annons

Alla partier i Sverige är överens om att sjukvården skall finansieras solidariskt via skattsedeln. Behoven av sjukvård i vårt land torde vara nästan oändliga men de resurser vi kan frigöra till sjukvård är dessvärre begränsade. Det är därför oerhört viktigt att vi blir bättre på att ta tillvara de skattepengar vi använder i vården.

Landstingsstyrelsens ordförande Glenn Andersson skriver tillsammans med ett antal andra sossepampar i VLT den 20 juli. De försvarar som vanligt det gammalmodiga och ineffektiva landstingssystemet och tror att konkurrens och alternativ bara leder till högre kostnader. Och vårdföretag får inte gå med vinst, hu så hemskt!

Men om privata företag kan driva en verksamhet bättre och billigare för skattebetalarna och samtidigt ge en vinst till ägarna - vad är problemet? Alla vinner ju.

Det privatägda Sankt Görans sjukhus i Stockholm är minst 10 procent billigare än de landstingsdrivna varje år, ändå är patienter och personal mer nöjda än vad man är på de landstingsdrivna. Bevisligen så kan det alltså fungera alldeles utmärkt med andra utförare än landsting.

Nu är det inte bara moderater som anser detta. Glenn Anderssons partikamrat, den förre finansministern Kjell-Olof Feldt, tycker tydligen att Andersson har fel. I en artikel på DN:s debattsida säger Feldt bland annat att det faktiskt är en förutsättning för att välfärden skall kunna bevaras och utvecklas att företag inom välfärdssektorn skall kunna gå med vinst.

Feldt anser inte att det gör någon skillnad om vinst hamnar i fickorna på privatpersoner, vinnaren är ändå alltid den som får en bättre välfärd. Alternativa vårdgivare är också bra för personalen. Eva Olsson, doktorand i sociologi vid Karlstads universitet, har djupintervjuat vårdpersonal anställda hos landsting och privata arbetsgivare.

Det visade sig att de privatanställda upplevde att de hade en bättre arbetsmiljö.

Det största problemet i den offentliga vården var de ständiga och genomgående omorganisationerna. Jag kan tänka mig att många anställda i vårt landsting håller med om detta.

Om vi vågar släppa fram alternativ får personalen fler arbetsgivare att välja på. Det sätter en nyttig press på landstingen som tvingas bli en bättre arbetsgivare. Det kan behövas, i Västmanland till exempel klarar landstinget inte ens av att teckna fungerande samverkansavtal med alla fackförbund. Det tycker jag är skräp, inte minst som de styrande partierna brukar kalla sig arbetarpartier i högtidstalen!

Glenn Andersson och hans kollegor försöker komma med avskräckande exempel på hur det går i borgerligt styrda landsting. Lustigt nog "glömmer" de att nämna Halland, som haft borgerlig majoritet sedan Hedenhös. I den stora jämförelse mellan Sveriges landsting som kom härom veckan ligger Halland genomgående i topp.

I Halland finns en stor öppenhet för alternativa lösningar. Där genomförs till exempel inga katastrofala upphandlingar av familjeläkare. I stället får alla som vill starta en vårdcentral, om de bara uppfyller kvalitetskraven.

Eftersom de får betalt först om någon patient listar sig på centralen så blir det inte dyrare för skattebetalarna.

Magnus Edlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons