Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsoppositionens tomma tunnor

Annons

Folkpartiets oppositionsråd Torsten Källberg påstår i ett inlägg den 8 augusti att allting ska bli bättre om oppositionen får styra landstinget. Styra med vad och i vilken riktning? Torsten Källbergs inlägg innehåller ingen som helst redovisning av vad högeralliansen vill göra. Situationen är precis densamma som vid landstingsfullmäktiges sammanträde i juni. Då kunde inget borgerligt parti eller den så kallade oppositionsalliansen presentera något alternativ till landstingsmajoritetens budget och landstingsplan. Oppositionsalliansen blir trovärdig först när den kan presentera en gemensam politik och finansieringen av denna.

Det var svagt att inte något av de fem oppositionspartierna kunde presentera ett alternativ till majoritetens landstingsplan. Vi hade nog väntat oss att oppositionen skulle komma med ett gemensamt förslag. Partierna har ju slagit på trumman med presskonferens och allt och talat om för befolkningen att de utgör ett alternativ till nuvarande landstingsmajoritet. Men de blev sannolikt inte överens.

Vi har sett det förr i landstingsstyrelsen. I flera viktiga frågor har oppositionspartierna inte kunnat enats och därför kanske det inte är så oväntat, trots allt, att de inte har kunnat presentera något gemensamt program. I sin iver att försöka visa en enad fasad utåt vågar inte heller något oppositionsparti presentera en egen politik eftersom det kommer att visa att de är oense.

Vi i landstingsmajoriteten är naturligtvis inte nöjda. Västmanlands hälso- och sjukvård kan och måste bli bättre. Det måste bli lättare att komma i kontakt med vården, telefonköer och operationsköer måste kortas. Tillgången till rehabilitering måste bli bättre. Mer satsningar måste göras på personal och arbetsmiljö.

Allt detta finns med i social-demokraternas och vänsterpartiets landstingsplan, som fullmäktige antog. Vår har höga ambitioner. Vårt mål är att vara bland de fem bästa landstingen om något år.

Torsten Källberg tar åter igen upp att han var kritisk till upphandlingen av familjeläkare. Men det är bara utåt mot befolkningen det.

Alla partier var eniga om att de privat drivna familjeläkarna måste upphandlas enligt Lagen om Offentlig Upphandling. När det blev turbulens vände Källberg kappan efter vinden och föreslog etableringsfrihet för familjeläkare, vilket lagen inte tillåter.

Under hösten kommer vi att föra en dialog för att berätta om vår landstingsplan och samtidigt lyssna på alla synpunkter och idéer som ytterligare kan för-bättra den västmanländska sjukvården. Det initiativet tycker folkpartiets Torsten Källberg är löjligt och försöker göra sig lustig över i sitt inlägg. Om folkpartiet inte vill föra ett samtal med befolkningen är det deras val. Landstingets majoritet vill fortsätta att arbeta för att göra hälso- och sjukvården bättre

i Västmanland. Och till skillnad från högeralliansens partier kan vi tala om hur.

Glenn Andersson

Monika Wilander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons