Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsvalet blir medborgarnas chans

Annons

Höstens val närmar sig med stormsteg. De politiska alternativen i landstinget gör ingen människa glad. Vad röstar man på i landstingsvalet när man helst vill bli av med landstingen helt och hållet? Vad röstar man på om man vill att människor själva skall kunna välja sin läkare och bestämma om sin vård? Vad röstar man på, om man vill få bort politikerna från driften av sjukvården?

Det finns visserligen partier som har avskaffandet av landstingen i sina partiprogram, men i debatten på landstingsnivå, om man nu kan tala om en sådan, är det helt tyst om detta. Är man så kallade oppositionslandstingsråd med arbetsfri inkomst, så sågar man ju inte gärna av den gren man själv sitter på.

Skall man låta bli att rösta då? Nej, det bär ju emot av demokratiska skäl.

Rösta blankt? Nja, då räknas ju inte min röst eftersom blankröster inte redovisas. Skall man stryka misshagliga kandidater? Nej, då blir min röst ogiltig.

Kan man kanske kryssa för någon långt ner på listan så att det kommer in lite friskt blod i landstingsfullmäktige? Det ändrar knappast på någonting eftersom besluten ändå fattas i slutna rum utan egentligt demokratiskt inflytande.

Eller också kan man kanske rösta på landstingsdirektören. I ett månadsbrev berättar han till exempel om tillkomsten av det nya ledningskontoret, som om vore det en efterlängtad nyhet. Nu är det fyllt med strateger så det är bara själva ledningen som fattas. I månadsbrev april 06 prisar han tryggheten i vårt landsting så att man kan tro att han skaffat partibok (s). Minnet är bra men kort brukar man ju säga. Den i hela landet beryktade primärvårdsupphandlingen, som han var ansvarig för 2004, och som eliminerade just tryggheten för 50 000 västmanlänningar tycks direktör Jan Brithon redan helt glömt bort. Han nämner inte heller att det snart är dags för en ny upphandling. Kommer Carema, med Singapors förtryckarregim som delägare, att få bita i gräset som vänsterpartiet vill ?

Efter årsskiftet flyttar Heby till Uppsala län. Restlandstinget Västmanland går 100 miljoner back som alltså skall sparas eller också blir det skattehöjning? Vilket det blir får vi säkert inte veta förrän efter valet.

I höst skall det från tv numera kända datasystemet Cosmic, som fått primärvården och stora delar av slutenvården i Uppsala på fall, sjösättas även här. Det är alltså läge att åkalla högre makter att vi inte skall drabbas av samma elände i Västmanland som i Uppland. Datorisering får som bekant kosta hur mycket pengar och irritation som helst men utvärderas sällan eller aldrig.

Det är dags att utkräva politiskt ansvar bland annat för upphandlingskatastrofen, där hela den västmanländska socialdemokratiska maktapparaten mobiliserades till stöd för de klantiga partikamraterna i landstingsledningen, i stället för till stöd för patienterna. Valet är medborgarens enda möjlighet att bli av med misshagliga politiker som slarvar med skattebetalarnas pengar. Detta faktum kan ge en viss mening även åt årets landstingsval där maktskifte, trots avsaknaden av klara alternativ, kan vara ett mål i sig.

Stig Reinholdsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons