Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsgränser ska upphävas - inte flyttas

Annons

Kommuner, län och landsting måste bli bättre på att samverka över gränserna. Att börja flytta länsgränser, så som länsbytarpartiet i Heby förespråkar, ser vi som bortkastat arbete. 2007 ska Ansvarskommittén komma med sitt förslag och redan 2011 kan vi ha en helt ny indelning av Sverige.

I stället för att flytta länsgränser bör vi för medborgarnas bästa, förbättra samarbetet mellan våra län och landsting.

Vi ser främst tre områden där samarbetet kan bli ännu bättre. Det är sjukvården, kollektivtrafiken och regionalpolitiken.

Den viktigaste frågan för landstingen är att ge alla människor en bra sjukvård. Att samverka om den högspecialiserade sjukvården är nödvändigt för att få en långsiktigt hållbar struktur. Detta har vi ett färskt exempel på från våra landsting - Västmanlands och Sörmlands gemensamma avtal med Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vi vill dock att samverkan ska stärkas i hela Uppsala/Örebro sjukvårdsregion inklusive landstingen i Gävleborg, Dalarna, Örebro och Värmland. Denna region omfattar drygt 1,9 miljoner invånare. Det är ett tillräckligt stort underlag för en bra utveckling vid universitetssjukhusen i Uppsala och Örebro.

Det skulle förvåna oss om inte Ansvarskommittén inom sjukvårdsområdet föreslår att de nuvarande 20 landstingen ersätts med sex regioner från år 2011.

Också inom läns- och närsjukvården behövs bättre samarbete för att få bort landstingsgränsernas hindrande effekter. Västmanland och Sörmland har inlett ett samarbete mellan länssjukhusen i Västerås och Eskilstuna.

Mellan Uppsala och Västmanlands läns landsting finns sedan många år ett gränsöverskridande samarbete som gör att invånarna i Heby kommun kan få vård i Uppsala och boende i västra delarna av Enköpings kommun kan nyttja vård i Västerås. För Heby-avtalet infördes vissa inskränkningar i samband med omstruktureringen av sjukvården i Västmanland. Vi förhandlar just nu om ett nytt avtal som åter ska ge hebyborna större valfrihet.

Nästa viktiga område där våra båda län måste samarbeta är kollektivtrafiken. Mest aktuell är tågtrafiken mellan Västerås och Uppsala, över Sala, Heby och Morgongåva. Trafiken är hotad från halvårsskiftet 2005 när Rikstrafiken planerar att sänka det statliga stödet.

Vi är beredda att tillsammans verka för att trafiken räddas så långt möjligt. Det behövs ingen länsgränsändring för det. En sådan skulle snarast försvåra en bra uppgörelse.

Regionförbundet Uppsala har ansvaret för den regionala utvecklingen i Uppsala län i samverkan med länsstyrelsen.

I Västmanland har ett regionförbund ännu inte kunnat bildas på grund av låsningar kring Hebys länsbytarambitioner.

Vi beklagar detta. Med regionala samverkansorgan i båda våra län skulle det bli lättare för kommuner och landsting att arbeta och ta ansvar för den regionala utvecklingen. Vi ser det som naturligt att ha arbetsmarknadsregioner som grund för planeringen i stället för länsgränser. Det skulle för Heby kommuns del innebära en nära samverkan med Regionförbundet Uppsala län.

Vi ser framför oss hur vi kan främja utvecklingen för invånarna i båda våra län med praktiskt och gränsöverskridande arbete. Att då ödsla tid och kraft på en flytt av länsgränser tycker vi är slöseri med resurser. Inom några få år kommer vi ändå ha fått större regioner som sätter gamla länsgränser ur spel.

Glenn Andersson, landstingsstyrelsens ordförande i Västmanland

Mats O Karlsson, landstingsstyrelsens ordförande i Uppsala län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons