Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länspolismästaren: Fotpatrulleringen ökar

Inläggen om synliga och fotpatrullerande ­poliser har varit många den senaste tiden. Som länspolismästare och ansvarig för polisverksamheten i länet vill jag klargöra att även jag har samma uppfattning och även aktivt arbetar för en ökad synlighet.

Annons

Att fotpatrullera är inte riktigt min uppgift men jag gör det ibland för att föregå med gott exempel. Jag har också uppmanat mina poliskollegor i högsta ledningen att göra detsamma för att just föregå med gott exempel. Faktum är att fotpatrulleringen har ökat. Jag kan inte bedöma hur det varit tidigare, men när jag tillträdde tjänsten för drygt ett år sedan var ett av mina huvudmål just ökad synlighet. 

Det har hävdats att bristen på synliga poliser skulle vara ett ledningsproblem, men jag vill hävda att chefer på alla nivåer vet att synlighet är ett måste och man försöker också varje dag att lägga in fotpatrullering mellan andra mer akuta uppdrag. Fotpatrullering löser dock inga brott. Det kan förhindra brott den stund poliserna är synliga men därefter kan brott ändå begås. Det kan också ha en avhållande effekt på lite längre sikt. Men vetskapen om att polisen ändå finns i grannskapet, ger i sig en ökad trygghetskänsla vilket är oerhört viktigt och dessutom en av våra övergripande uppgifter. Den är också kontaktskapande mot allmänheten. 

Men vi kan inte vara överallt och inte vara vid torget hela tiden. Det finns också andra platser där vår närvaro är önskvärd, i stora köpcentra och i bostadsområden till exempel där mycket folk samlas. Att vi inte syns vid torget behöver alltså inte innebära att vi inte fotpatrullerar. Vi kanske bara inte var där du var, just då. 

Vi ska kliva ur våra bilar men uppdragen är ofta många och då behöver vi våra bilar. Jag tror de flesta förstår att vi måste prioritera och vara på plats där något händer. Kritiken skulle vara än mer befogad om vi inte kom i akuta situationer. 

Det är hela tiden en balansgång. Vi har det antal poliser vi har och måste utnyttja dessa på bästa sätt. Vi har en hög brottslighet i länet, vilket till stor del styr vår verksamhet.

All verksamhet är i dag planlagd där ingen bara ”åker runt” och väntar på uppdrag. 

Fotpatrullering är ett exempel på planlagd verksamhet som ibland måste avbrytas för ett händelseuppdrag. Men därefter ska den planerade fotpatrulleringen återupptas. 

Det tar tid att vända en atlantångare och det tar också tid att styra om en stor myndighets arbetssätt. Samtidigt som vi girar måste vi fortsätta göra vissa saker. För att inte tumma på rättssäkerheten, måste vi undvika genvägar. Sakta men säkert försöker vi förändra och uppgradera vår organisation och hitta effektivare arbetssätt där det övergripande målet hela tiden är att minska brottsligheten och öka tryggheten, vilket för oss innebär att värna om alla västmanlänningar. 

Ökad synlighet och fotpatrullering är en prioriterad del i detta arbete. Vi har också andra högprioriterade uppgifter, exempelvis motverka grov organiserad brottslighet, narkotikalangning, ungdomsbrottslighet, våld i nära relation, misshandel i offentlig miljö, rattfylleribrott. 

Jag försäkrar, vi arbetar aktivt på alla dessa fronter med goda resultat. Färre brott anmäldes första halvåret i år jämfört med förra året, jämfört med närliggande län överlämnades fler färdigutredda ärenden till åklagarmyndigheten. 

För att ytterligare öka tryggheten i länet har vi inlett samarbete med ett par kommuner med frivilliga polisvolontärer, vi har bildat ett samhällsråd för att tillsammans med andra myndigheter och länets kommuner gemensamt arbeta mot olika problembilder, vi har inrättat kontaktpoliser för skolorna, vi försöker utveckla grannsamverkan även i flerfamiljsbostäder. I detta arbete är vi inte lika synliga som när vi fotpatrullerar men vi finns där också för att förhindra och förebygga brott. 

Västerås är trots allt en trygg stad och Västmanland ett tryggt län om man iakttar normal försiktighet. Tillfället gör tjuven. 

Kan vi gemensamt arbeta för att minska brottsligheten, får våra poliser också mer tid att fotpatrullera.

Lars Hallberg

länspolismästare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons