Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare: Endast högre lön ger högre status

Annons

Roger Haddad (FP) skriver att en lärarlegitimation skall ge läraryrket en högre status och därmed en kvalitetssäkring. Endast utbildade lärare skall få en sådan.

Min första fundering är på vad sätt en nuvarande examen från en lärarutbildning skulle skilja sig från en kommande examen med det tillägget att man fick någon sorts legitimation på köpet. För kommunerna skulle det inte bli någon skillnad från att som nu anställa en utbildad, behörig lärare mot en likadan fast med något sorts legitimation.

Nej, om man skall höja lärarnas status finns det bara ett sätt; höj lönerna!

Vad är det som skiljer högstatusyrkena från läraryrket? Det är inte att de har någon legitimation även om något yrke har en sådan. Det är i båda fallen lång akademisk utbildning men det är en stor olikhet. Högstatusyrkena har hög lön också. Färska undersökningar visar att svenska lärare ligger i det absoluta bottenskiktet i Europa när det gäller lönenivåer. Hur kan politiker acceptera det samtidigt som de vill att vi skall ha Europas bästa skola?

Höjer politikerna lärarlönerna ordentligt så kommer självklart, som ett brev på posten, fler ungdomar att söka utbildningarna.

Höjer de inte lönerna utan bara inför en legitimation som bevis på genomförd utbildning, kommer då fler ungdomar att söka utbildningarna? Om Roger Haddad tror det, då är han ute och cyklar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons