Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare lämnar Västerås

Tidskriften Skolvärlden skrev att Västerås satsar på lärarna.

Annons

Staffan Jansson (S) uttalade att satsningen ska stärka skolan för framtida rekrytering. Det Jansson inte berättade var att de inför budget 2011 avslog Folkpartiets förslag att höja lärarlönerna.

Endast på grund av det parlamentariska läget, där Folkpartiets stöd behövdes, accepterade Janssons parti en viss satsning för 2012. Inför 2013 avsattes medel för att höja lärarnas löner, men mindre än året innan.

Vår utgångspunkt är att premiera de duktigaste. Med tanke på löneutvecklingen valde vi grundskolan främst, sedan gymnasieskolan.

Låga ingångslöner, en lärarkår som ständigt sattes på undantag i lönepolitiken motiverade en särskild satsning. Återkommande har lärarna i Västerås tvingats acceptera minsta möjliga påslag.

Oavsett stadens lönesatsning, framtvingad av Folkpartiet och en lärardemonstration utanför stadshuset, sker detta från en mycket låg nivå. Lärare söker sig till grannkommuner för att få bättre villkor och ingångslöner.

Inför budget 2014 krävde Folkpartiet lönesatsningar. Att locka de duktigaste studenterna till yrket och förbättra villkoren kräver långsiktig prioritering. Ytterst betyder lärarens kompetens mest för elevernas resultat och därmed kvaliteten i klassrummet.

Därför har Folkpartiet nationellt som lokalt arbetat för fortbildning för att öka ämnesbehörigheten. Socialdemokraterna lovade i juni att nämnderna ska prioritera lärarlöner.

Men den centrala satsningen upphör 2014. Vid budgetavstämningen i december konstaterade vi att de styrande inte tänker fullfölja sitt löfte.

Nämnderna ansågs inte ha råd att prioritera lärarna. Därför har vi fört fram behovet av centrala medel från kommunledningen.

Satsningen på lärarna i Västerås har varit och kommer fortsatt vara nödvändig. Vi måste vända resultatutvecklingen och vi måste se till att skolpengen hamnar i klassrummet och inte i stadhusbyråkratin.

Folkpartiet kommer fortsätta prioritera skolans kvalitet för högre kunskapsresultat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons