Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare: Sponsra hellre barnomsorg än idrottsanläggningar

Annons

Jag läser i VLT om vilka enorma planeringar på idrottsanläggningar det finns för de kommande åren på framför allt Rocklundaområdet. Det är i första hand företrädare för näringslivet men även Västerås kommun som satsar mycket på idrottsverksamheten på det området. Samtidigt läser jag också insändare där befolkningen i Västerås uppmanas att gå på matcherna som ordnas på dessa anläggningar. Publiken är för liten.

Om jag har förstått det rätt så spelas det för de lag i Västerås som ligger i högsta serien en hemmamatch varannan vecka. På de matcherna kommer det tydligen inte så stor publik. Faciliteterna används således inte särskilt ofta. Jag kan också tänka mig att den förhållandevis lilla publik som kommer till 70-90% består av män (som tittar på män). Vissa av verksamheterna är av den karaktären att de kräver dyra polisinsatser då supportrarna till de tävlande lagen ofta blir osams om vilka lag som är bäst och då måste slåss om saken (med ofta otäcka resultat som följd). Och vad det ger för signaler till de yngre som tittar på kan man ju bara fantisera om.

Tänk om alla ni (ABB, Peab och alla andra företag samt Västerås stad) som stödjer dessa verksamheter ekonomiskt i stället satsade dessa enorma summor på barnomsorgen. Plöj ner en massa miljoner till att bygga ut förskoleverksamheten i Västerås. Då kanske man slipper höra på nyheterna att Västerås är bland de sämsta städerna på att satsa på förskolan i hela Sverige.

Bygg nya ändamålsenliga förskolor på lämpliga platser med utgångspunkt i senaste forskningsrön om barns utveckling. Anställ personal så att det finns förslagsvis en personal per tre-fyra barn. Då finns det stora möjligheter att se till varje barns behov och utveckling. Och inte bara som förvaring som det ser ut på många ställen i dag på grund av ekonomiska ställningstaganden. Jag är övertygad om att man då skulle ha oändligt mycket större möjligheter att tidigt se vilka barn som inte mår bra och kunna sätta in de stöd de behöver för att komma på rätt väg i början av livet. Det skulle innebära mindre kostnader senare i form av minskade insatser för sociala åtgärder i olika instanser.

Tänk också på vilken större målgrupp ni skulle nå med er sponsring. Tänk också på vad det skulle betyda för människor som vill flytta hit, jag kan se rubrikerna: Västerås, staden med Sveriges i särklass bästa barnomsorg. ABB satsar på barnen i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons