Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarfack: Den tid vi arbetar med eleverna måste kvalitetssäkras

Annons

Skall lärarna få ännu mindre tid för ditt barn? Det vill inte vi lärare. Förhandlingarna om lärarnas arbetsvillkor och lön har stannat upp och en konflikt hotar. Du som förälder behöver veta varför lärarna sätter ner foten.

Lärarnas riksförbund tycker att du skall ställa krav för ditt barns räkning. En lärare skall vara välutbildad och ha tid till för- och efterarbete. Det skall finnas tid till att stötta och bedöma elevernas arbete. Bara då kan läraren hjälpa varje enskild elev med kunskapsutveckling.

Men vår motpart vid förhandlingsbordet styr åt ett annat håll. I flera avtal har vi försökt att kvalitetssäkra tiden med eleverna. Men istället möts vi av en ökad arbetsbörda och en önskan att devalvera lärarens viktigaste uppgift - att undervisa. Det är inte lika noga med förberedelser eller

respons på elevernas arbete. Det finns mindre tid till att läsa det som Hannes i NV2 har skrivit. Mindre tid att planera en lämplig utmaning för Amira i SP1.

Men det som skall bli bra tar tid. I många yrken krävs ett ordentligt förarbete, vare sig du är målare, advokat, pianist eller lantbrukare. I grunden gäller det respekten för ett professionellt utfört arbete. Detta gäller i synnerhet läraryrket. Det är extremt relationsinriktat, med dagliga möten med kanske hundratalet elever och tydliga krav i läroplan och kursmål. En dåligt förberedd undervisning slår tillbaka direkt. Utan goda förberedelser blir både lärarens och elevens arbetsmiljö ohållbar.

Lärare är som regel engagerade och tycker om sitt yrkesval. Men ingen annan yrkesgrupp har ett mer alarmerande resultat på frågan om man hinner med sina arbetsuppgifter. Är du verkligen nöjd med en skola där så många lärare är missnöjda för att de inte hinner med att ge ditt barn stöd?

Skolan har effektiviserats på bekostnad av lärarnas arbetsvillkor och elevernas resultat. Men vi lärare vill kunna förbättra Sveriges placering i internationella jämförelser.

Lärarens tid för att arbeta med ditt barns utveckling måste säkras. Det är den högst prioriterade frågan för Lärarnas riksförbund. Det är detta lärarna vill se i ett nytt avtal. Men ännu ser vi inte en sådan vilja hos vår motpart.

Britt-Marie Rooth

kommunombud för Lärarnas riksförbund

Kantzowska gymnasiet

Kolbäcksådalens gymnasieförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons