Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarförbundet: Lärarnas status är politikernas ansvar

”Som man sår får man skörda”. Så lyder det gamla ordspråket. Och visst ligger det något i det. Den här avtalsrörelsen om lärarna och utvecklingen av lärarnas löner de kommande åren är alldeles avgörande för att vi ska ha lärare i klassrummen om 10, 20 och 30 år.

Annons

En stor del av lärarna går i pension det närmaste årtiondet. Detta i kombination med den nationella lärarbristen gör att barn och ungdomar i din kommun riskerar att drabbas om det inte blir mer attraktivt att jobba här. Och därmed drabbas företagsklimat, utvecklingskraft och samhällsekonomi i kommunen.

För att lyckas bromsa den negativa utvecklingen handlar det om att behålla alla de skickliga och erfarna lärare som arbetar inom yrket i dag. Det handlar om att utbildningen, ansvaret och arbetsinsatsen faktiskt ska betala sig.

Det handlar också om att locka unga att bli lärare, att få till en återväxt inom yrket. Och vi vet hur. Studenterna själva väljer andra utbildningar med motiveringen att lönen som lärare är för låg. Lärargruppen går inte att generellt ersätta med utländsk arbetskraft. Sverige måste själva stå för återväxten av lärarkåren.

Du har som politiker en avgörande betydelse för om barn och ungdomar ska kunna garanteras en bra framtid i den egna kommunen eller bli konkurrenskraftiga om jobben.

Du som politiker har makten här och nu att höja läraryrkets status. Det handlar i förlängningen om din kommuns yngre medborgares framtid. De beslut som du och andra i kommunfullmäktige fattar kommer att bli avgörande för hur skolan och samhället utvecklas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons