Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarnas riksförbund: Minska inte lärarnas tid med elever!

Annons

Lärarna borde arbeta när eleverna är i skolan, men arbetsgivarna tycker annorlunda. Inför stundande avtalsförhandlingar har Sveriges kommuner och landsting, SKL, som är arbets-givarpart för lärare i den kommunala skolan, förklarat att man vill ha ett nytt arbetstidsavtal för lärare. Förhandlingsdelegationens ordförande Ingela Gardner Sundström vill ha bort lärarnas förtroendearbetstid.

Lärarnas arbetstid är koncentrerad till de 178 dagar som eleverna enligt skol-lagen är i skolan. Med förtroendearbetstiden inräknad blir det i genomsnitt 45 timmar per vecka som lärare arbetar. Skulle man, som SKL vill, ta bort förtroendearbeten och följa det vanliga kommunala arbetstidsavtalet blir veckoarbetstiden endast 40 timmar i veckan. Det skulle också innebära att om en förälder eller elev ringer till en lärare på kvällen så uppstår minst en halvtimmes övertid.

Vi i Lärarnas riksförbund vill att arbetstiden ska användas till undervisning och det som behövs för att genomföra bra undervisning. Det ska finnas tid att för-bereda lektioner och tid att träffa elever. Därför är det bra att lärarnas arbetstid är koncentrerad till elevernas läsår.

I fall SKL:s idéer om att ta bort förtroendearbetstiden genomförs skulle lärarnas arbetstid minska under läsåret då eleverna är i skolan, men i stället skulle lärarna arbeta cirka åtta veckor då eleverna inte är i skolan! Därmed skulle SKL vara först i världen att införa en skola med undervisning utan elever.

Kan man segla förutan vind? Ro utan åror? Undervisa utan elever?

Vi i Lärarnas riksförbund kan inte, men SKL kanske kan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons