Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarnas riksförbund: Skolan behöver rätt statlig styrning

Att staten skall ta ett ökat ansvar är ett måste för att inte fler elever skall komma ur en olikvärdig skola med dåliga resultat.

Annons

Lärarnas riksförbund – och det svenska folket – är lovade en utvärdering av kommunaliseringen av både opposition och regering. Den måste till. Vi erbjuder dessutom en färdig finansieringsmodell som säkrar resurser till undervisning. Vi vill bygga en skola för framtiden med rätt statlig styrning.

Vi i Lärarnas riksförbund vet att 90 procent av lärarna vill ha ökad statlig styrning. Det är svårt att förstå varför många är oroliga för en stor byråkrati om skolan skulle få ökad statlig styrning. Med en modern statlig styrning kan vi kan rensa bort en stor onödig apparat där samma sak görs av byråkrater hos 290 kommuner och andra huvudmän.

Det tycks tyvärr som om det starkaste argumentet hos dem som tvekar inför en starkare statlig styrning av skolan är: ”Vi orkar inte, det verkar så besvärligt...”

Men det är ett argument som vårt land inte har råd med. Tyvärr är det just vad vi nu hör från kollegorna i Lärarförbundet. Ett skäl till att Lärarnas riksförbund inte anser frågan om statlig styrning av skolan lika viktig som majoriteten av lärarkåren, kan vara att de har många medlemmar som arbetar på förskolor, som alltid varit kommunala.

Lärare och elever har beprövad erfarenhet av en icke likvärdig skola. Lyssna på lärarna!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons