Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarnas riksförbund: Vi förstår inte hur SKL resonerar

Annons

Det är märkligt att man kan ha så goda målsättningar men ändå tänka så fel. Sveriges Kommuner och landstings (SKL) förhandlings-delegation framförde åsikter i VLT som behöver kommenteras.

Ja, vi i Lärarnas riksförbund vill också, liksom SKL, ha en individuell lönesättning där duktiga lärare får en bra löneutveckling. Dessutom vill vi att lärarna ska få en lön som motsvarar vad andra grupper med lika lång utbildning och lika stort ansvar har. Steg i den riktningen borde tas i 2010 års löneavtal, men SKL vill att den centralt bestämda procentsatsen ska vara noll!

Ja, vi vill också, liksom SKL, ha en skola med flexibla villkor för arbetstid och utan detaljstyrning. Men SKL vill styra lärarnas arbete mer än förr genom att ta bort den del av arbetstiden som lärarna själva bestämmer över. Det är inte mind-re detaljstyrning!

Vi i Lärarnas riksförbund tycker att SKL i stället borde studera det avtal som antagits för skolområdet i Danmark. Det är ett avtal med tilltro till professionen. Med ett tak för undervisnings-tiden och med en stor lokal frihet, lägger lärare och skolledning upp undervisningen. Det ger lärarna tid för eleverna och tid att förbereda undervisningen. Avtalet har också medfört att rektorerna i större utsträckning har möjlighet att vara pedagogiska ledare.

Nej, lärarna behöver inte, som SKL vill, öka sin närvaro i skolan för elevernas skull. Nuvarande 35 timmar i veckan räcker, sedan har eleverna gått hem.

Lärarna har ett koncentrerat arbetsår som medför att den genomsnittliga veckoarbetstiden blir drygt 45 timmar i veckan. I stället har man själv rätt att bestämma över hur cirka tio timmar används. SKL invänder mot att lärarna själva har ansvar för nästan en fjärdedel av arbetstiden och menar att det vore otänkbart i andra verksamheter.

Men SKL:s krav att arbetsgivaren ska styra alla arbetstid vore än mer otänkbart i annan verksamhet. Var skulle man godta att jobba drygt 45 timmar i veckan utan få något i gengäld?

Vi förstår inte hur SKL resonerar, men om SKL verkligen vill arbeta för god löneutveckling och en skola där lärare får tid och möjlighet att utveckla undervisning, då är vi i Lärarnas riksförbund med.

Mårten Lundgren

ordförande, Lärarnas Riksförbund, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons