Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Åke Nyberg: När ska vi göra turism av att Västmanland gått i täten i hundratals år?

Jag har länge varit fascinerad av allt spännande som hänt och händer i Västmanland - och av hur omedvetna vi själva verkar vara om saken, åtminstone när turismen debatteras.

Annons

I själva verket är det ju få landskap som kan skryta med att ha stått i händelsernas centrum för så mycket och under så lång tid som Västmanland kan göra:

* När Sverige bröt med Danmark, så var det i Västmanland som mycket avgjordes. Här levde Engelbrekt och hans motståndare bodde på Västerås slott. Här sade Arboga riksdag tack och hej till den danske kungen och här utkämpades flera slag mellan bondearméer och legoknektrar.

* När Sverige gick från medeltid till renässans, så var det på riksdagar i Västerås som man bröt med Rom och som man bytte ut det gamla valkungadömet mot ett arvkungadöme. Och här byggdes den medeltida staden om och fick en lång rak och bred 1600-tals-boulevard: Stora gatan.

* Revolutionsåret 1917 var det i Västerås som det stod och vägde om soldater och arbetare skulle göra väpnat uppror och Sverige bli en sovjetrepublik eller om vi skulle få en helt annan samhällsomvandling.

* På den tiden som metallerna styrde världen, så låg en av Europas största silvergruvor i Sala och Västmanland var fullt av järnbruk och mässingsbruk.

* När Sverige industrialiserades blev Västerås ett centrum för elkraftsteknologi - inklusive kärnkraft - tåg, processtyrning och robotar. En av världens första oljefabriker byggdes i Ängelsberg och svenska flygvapnet lade sin första flottilj i Västerås.

* I Västerås har man varit tidigt ute med både fjärrvärmenät och med stadsnät för bredband.

* I Västerås startades Sveriges första gymnasieskola och den världsberömde kemisten Scheele jobbade i Köping.

* I Västerås uppfanns legeringen till "guldtian", liksom tekniken att tillverka konstgjorda diamanter. Och det halvgalna svenska rymdprojektet att sätta en röd stuga på Månen föddes i Västerås.

Är detta något som man kan göra turism av?

När Jan Guillou gav ut sina riddarromaner dröjde det inte länge förrän turistgeneralerna i Västra Götaland hade samlat ihop sina minnesmärken från medeltiden och lanserade konceptet "I Arns fotspår". Resultatet blev en succé.

När kontaktar vi Herman Lindqvist och lanserar "Västmanland - 600 år i täten?"

Lars-Åke Nyberg

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons