Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Erik Sjöstrand: Kooperativ, en underskattad förskoleform

Det råder brist på förskoleplatser i Västerås - åtminstone i stadens centrala delar. Samtidigt står flera föräldrakooperativ med tomma platser inför höststarten.

Annons

Vi - föräldrarna till barnen på den kooperativa förskolan Speldosan - har svårt att förstå detta. Vi tror att föräldrakooperativ är en förskoleform som skulle passa betydligt fler än dem som i dag har valt den.

En förklaring till det måttliga intresset kan vara att många känner sig osäkra på hur ett föräldrakooperativ egentligen fungerar.

De vanligaste frågetecknen skulle kunna sammanfattas: vilket engagemang krävs av mig som förälder och vad får jag i gengäld?

Uppläggen varierar förstås mellan olika kooperativ och det här är vad Speldosan kräver av föräldrarna, men vi misstänker att andra kooperativ har valt liknande lösningar:

* 1-2 jourdagar i månaden per familj. Vid dessa ska någon av föräldrarna vara beredd att rycka in för köks- och städtjänstgöring, om någon i personalen är frånvarande.

* Varje familj är med i en arbetsgrupp, med ett givet ansvarsområde. Som exempel kan tas "tvättgruppen", där tre familjer delar ansvaret för att en säck handdukar tvättas varje helg.

* Städdagar. Två lördagar om året samlas alla föräldrar för vår- respektive höststädning. På kvällen är det fest.

Så vilka är då fördelarna, bortsett från den något lägre taxan? Ett kooperativ är en förening och det innebär att det är vi medlemmar som, genom styrelsen, bestämmer över verksamheten. Som förälder kan jag bland annat påverka:

* Pedagogisk inriktning. Det är vi som bestämmer vilka färdigheter och egenskaper vi vill stimulera hos barnen. Hur detta ska göras överlåter vi emellertid åt våra professionella förskollärare och barnskötare att avgöra.

* Kosten. Vad ska inhandlas och hur ska det tillagas?

* Inne- och utemiljö. Vilka lekredskap bör finnas? Behöver vilorummet målas om?

Jourerna betalar sig framför allt genom ökad insyn i och förståelse för verksamheten. Du får helt enkelt en inblick i ditt barns vardag. Samarbetet med andra föräldrar i arbetsgrupper skapar gemenskap och vi-känsla, vilket gör det lättare att lösa eventuella problem som dyker upp.

Att välja en kooperativ förskola är att välja att vara med och arbeta för att skapa den bästa av miljöer för ditt barn. Det är att välja att vara lite, lite närmare ditt barn.

Lars-Erik Sjöstrand

ordförande Speldosans förskola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons