Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Eriksson (s): Elisabeth Unell är inte konsekvent

Kommunstyrelsens ordförande Elisabeth Unell efterlyser konstruktiva idéer från mig. Men min konstruktiva idé har hon redan fått!

Annons

Jag föreslog tidigare i somras att Västerås kommunledning borde ta initiativ till att samla företrädare för kommunen, fackföreningsrörelsen och näringslivet och ta plats i Almedalen nästa år.

Anledningen är att flera andra tunga städer och regioner redan är där och hävdar sina kommuninvånares intressen i den nationella debatten. Bombardiers vd Klas Wåhlberguttryckte i ett inlägg sittgillande till denna idé.

Ända sedan dess har Unell hävdat att Västerås inom ramen för sitt Mälardalssamarbete redan har den framgång som behövs.

Denna uppfattning delar inte jag. Jag har visat på att det finns flera politikområden som bland annat debatteras under Almedalsveckan och där ett tydligt Västeråsperspektiv borde ha sin givna plats. Det får gärna ske tillsammans med andra kommuner i vårt närområde.

Unell visar upp ett sällsynt dåligt ledarskap när hon förfäktar en sådan uppfattning genom att idogt hävda att Västerås får ut maximalt genom sitt Mälardalssamarbete. Som kommunstyrelsens ordförande är man kommunens högste politiker och som sådan har man hela den nationella arenan att använda för sina kommuninvånares intressen.

Det utrymmet borde Unell ta men det gör hon inte. Västeråsarna påverkas av politikens helhet, inte bara av det som Unell beslutar om i kommunfullmäktige.

Jag har även visat att socialdemokratin i Västerås, både genom Åke Hillman och Ulla Persson, tydligt verkat för att Västerås ska ha en stark position ien Stockholm-Mälardalssamverkan. Det är inget som Unell uppfunnit. Så det kortet behöver hon inte spela ut i denna debatt.

Däremot har min kritik varit att Västerås borde ha en tydligare röst i den nationella offentliga debatten - något som Unell borde bejaka. Det betecknar hon som angrepp och påhopp.

Här är inte Unell konsekvent i sitt resonemang. Efter många om och men uttrycker hon en offentlig uppfattning i FRA-debatten, men varför tycker hon inget om att byråkratin ökat för företagarna under den nuvarande regeringen eller att arbetslösheten förväntas öka de kommande åren? Detta om något påverkar väl framtiden för en kommun som Västerås eller har Unell en annan uppfattning?

Detta är exempel på frågor som kommunstyrelsens ordförande borde ha en offentlig uppfattning om. Inte för att hon har tillgång till den nationella arenan utan för att frågorna påverkar människor somlever och verkar i Västerås.

LARS ERIKSSON

ordförande för socialdemokraterna i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons