Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Eriksson (S): Satsningar på kultur och idrott ökar tryggheten

Annons

Moderaterna genomför partistämma i Västerås med sikte på valrörelsen. Ett av de nya politiska begrepp som lanseras är att kommunerna måste satsa på ”välfärdens kärna”.

När Moderaterna under stämman ska besluta om riktlinjer för nytt kommunal-politiskt program, vilket antas först 2011, är dess första punkt att reda ut vad som ska räknas till kärnverksamhet.

Det är inte svårt att gissa vart Moderaterna vill komma med denna diskussion. Siktet är bland annat inställt på kommunernas arbete med kultur- och idrottsfrågor.

På DN Debatt kunde vi nyligen ta del av ett sådant inlägg av den förre MUF-ord-föranden Thomas Idergard. Han menar att om kommunerna slutar satsa på kultur och fritidsfrågor så kommer deras ekonomier att förbättras. Idergard är numera tales-personen för välfärdsfrågor hos Svenskt Näringslivs-ägda tankesmedjan Timbro. Det gör att Idergards inlägg knappast går att förbise utan vidare, utan snarare måste ses som en moderat testballong i syfte att vänja oss vid debatten inför valrörelsen.

Idergard har kommit fram till att en femtedel av kommunernas utgifter går till verksamheter inom kultur och fritid. Genom att kapa dessa slipper kommunerna säga upp personal, höja skatten eller begära mer pengar från regeringen.

Jag menar att det offentliga har ett stort ansvar för kultur och fritid. Det hänger ihop med hälsa, livslängd, välstånd och välmående. Barn och ungdomar som inte ges möjlighet att hänga på fritidsgården, delta i kultur- eller idrottsaktiviteter riskerar att söka sig till mindre hälsosamma sysselsättningar. I dess spår följer inte sällan debatt om mer ordning och reda och fler poliser. Ett samhälle där få har råd att gå på musikskola eller en folkbildande kurs är ett fattigare samhälle – både själsligt och materialistiskt.

Så håller man inte ihop ett samhälle och ökar tryggheten och sammanhållningen. Så vill inte jag se att vi bygger framtidens Västerås. Detta är ytterst en ledarskapsfråga där den nuvarande kommunledningen måste markera tydligt att kultur- och idrottsverksamheterna inte ska få vara de som betalar med försämringar för att moderaterna ska kunna driva igenom sina skattesänkningar. Satsningar på idrott och kultur får inte renodlas till budgetposter i kommunala bokslut. Det är en del av kittet i vårt samhälle.

I Västerås har vi gjort stora satsningar på både kultur- och idrottsrörelsen under många år. Det har varit en del av en aktiv kultur- och idrottspolitik som ofta burit signaturer från socialdemokratiska kommunalpolitiker.

För oss har denna politik varit en viktig del för ett tryggare samhälle där vi ser kopplingen mellan satsningar på kultur- och idrott å ena sidan och ett samhälle som håller ihop och mår bättre å den andra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons