Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Eriksson (s): Vad är det de ska diskutera?

Det är roligt att styra när det går bra, men det är när det är svårare tider som ledarskap sätts på prov.

Annons

Här finns klara likheter mellan hårt pressade moderater i regeringen och Landstinget Västmanland. Statminister Fredrik Reinfeldt har så bråttom att leverera goda nyheter till sina väljare att han inte hinner med en anständig demokratisk hantering. Både Lagrådet och Riksrevisionen har kritiserat regeringen för den snabba beredningsprocessen när det gäller fastighetsskatten, utförsäljningen av statliga företag och försämringarna i a-kassan.

Det dåliga opinionsläget för moderaterna gör att de pressas till panikartade bedömningar som skulle mått bättre av eftertanke och reflektion.

I Landstinget Västmanland är det moderatledda styret om möjligt än mer pressat. Spontant kan jag inte erinra mig när senast det inträffade att landstingsstyrelsens ordförande var tvungen att sända ut pressmeddelanden där han dementerar att han har för avsikt att avgå. Det om något säger en del om hur osäkerheten i landstingsledningen sprider sig och till slut börjar rinna ner i den egna organisationen. Hur illa skulle inte det se ut om den första moderatledda landstingsledningen någonsin i Västmanland havererade på grund av uselt ledarskap efter bara två år? Landstingsstyrelsens ordförande Magnus Edlund, skräder inte orden när han uttrycker hur illa han trivs i rollen som ordförande för landstingets moderatledda majoritet.

Intressant är att både Reinfeldt och Edlund efter en tid vid makten uttryckt en ökad förståelse för den sits som deras företrädare Göran Persson och Glenn Andersson hade och som de tidigare inte visat någon förståelse för.

Precis som regeringen, skickar landstingsledningen ut testballonger. I landstinget i form av neddragningar och nedläggningar.

I Västerås skulle Gryta Hospice stängas. I Köping skulle akuten stängas nattetid och dialysen flyttas till Västerås. Och i dag ska landstingsfullmäktige sammanträda för att diskutera neddragningarna och nedläggningarna.

Men det förslag som ligger på fullmäktiges bord är inte ett politiskt behandlat förslag. Det är en tjänstemannaprodukt som säkerligen är välsignad av uppdragsgivaren, för varför skulle den annars släppas fram det till landstingsfullmäktige?

Efter protester från en orolig befolkning och skarp kritik från oppositionen har dock landstingsledningen blivit nervös och själv punkterat den ena ballongen efter den andra. Så frågan är vad fullmäktige ska diskutera - ett tjänstemannaförslag som inte längre är aktuellt?

Detta är nog lika historiskt som att landstingsstyrelsens ordförande använder sin arbetstid till att dementera sin egen avgång. Rimligt vore att de som styr landstinget vågar lägga fram förslag som går att diskutera när landstingsfullmäktige är samlat. Så är nu inte fallet i vårt landsting.

Problemet är inte att regeringen och landstingsledningen drar tillbaka sina förslag under förevändningen att de är en lyssnande politisk ledning. Problemet är att de över huvud taget lägger fram dem.

Lars Eriksson

ledamot av landstingsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons