Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Eriksson (s): Västerås behöver en tydligare röst

Det tillhör inte vanligheterna att kommunstyrelsens ordförande Elisabeth Unell skriver på debattsidan.

Annons

Jag hoppas därför att hennes inlägg den 18 juli är ett tecken på en förändring där hon avser att bli mer synlig i den offentliga debatten både i Västerås och nationellt.

Att Elisabeth Unell tar i så som hon gör i sitt svar på mitt inlägg den 15 juli känns väldigt märkligt om det inte är så att jag råkat trampa på en öm tå.

Jag tror att var och en som följer debattsidan i VLT kan konstatera att det inte tillhör vanligheterna att Elisabeth Unell skriver där än mindre att hon försöker föra västeråsarnas intressen i en nationell debatt. När hon ger uttryck för en annan självbild tror jag den delas av relativt få.

Min uppfattning är att Västerås som landets sjätte största stad inte har det utrymme i den nationella offentliga debatten som vår storlek och strategiska position möjliggör.

Denna uppfattning borde Elisabeth Unell kunna dela.

Jag har aldrig ifrågasatt Västerås samverkan med närliggande kommuner och län. Inte heller den sedan länge upparbetade relationen med Stockholm.

Det är inte detta jag vill komma åt med min artikel och därför känns det tråkigt att Elisabeth Unell stannar vid att räkna upp allt som Västerås gör ihop med Stockholm och Västerås näringsliv.

Det är dessutom något som socialdemokraterna i Västerås under ledning av både Åke Hillman och Ulla Persson tillsammans med fackföreningsrörelsen och näringslivet verkat för under många år.

Denna typ av samverkan har varit ettsignum för Västerås och det har vi socialdemokrater för avsikt att utveckla och förstärka. Det finns flera frågor som ledningen för Västerås tydligare borde ge västeråsarnas uttryck för i en offentlig debatt. Många västeråsare har fått höjd fastighetsskatt fast det förespeglades något annat före valet, Svenskt Näringsliv redovisar att företagarna drabbats av mer byråkrati under den borgerliga regeringen än under den förra s-regeringen och arbetslösheten förväntas stiga de närmaste åren.

Detta är exempel som i olika utsträckning påverkar västeråsarna. Då duger det inte att enbart hävda att vi har ett bra samarbete med Stockholm Mälardalen. I dessa frågor tycker jag kommunstyrelsens ordförande ska agera nationellt och kräva att regeringen vidtar åtgärder. Det är att ställa sig på västeråsarnas sida i en offentlig nationell debatt.

Men i ingen av dessa frågor uttalar sig Elisabeth Unell. Hon är tyst och sänder Bengt-Åke Nilsson till Almedalen för att företräda Västerås intressen.

Här har vi uppenbarligen olika ambitionsnivåer. Det är inte att partipolitisera, det är att företräda västeråsarna på det sätt de har rätt att utkräva.

LARS ERIKSSON

Ordförande för Socialdemokraterna i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons