Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Eriksson (s): Västerås borde vara i Almedalen

Annons

Under ett par dagar besökte jag genom mitt jobb politikerveckan i Almedalen. Det finns mycket att säga om denna tillställning men det är onekligen ett bra tillfälle att sätta uppfattningar, partier, regioner och städer på den politiska agendan.

En betydande del av dem som för den offentliga debatten finns på plats. Visby kommun beräknar att drygt 4000 personer besöker Almedalsveckan. Där är politiker, fackliga företrädare, näringslivsfolk, lobbyister och andra intresserade. Däribland drygt 400 journalister.

Handelskammaren i Västsverige har tröttnat på Stockholmsdominansen under Almedalsveckan. Dess vd Anders Källström berättar för tidningen Resumé att " - För fem år sedan var jag här första gången och fann stockholmare med nationella uppdrag som snackade om Stockholm. Göteborg nämndes aldrig. Då beslöt jag att vi ska hit och röra om."

I år tog Göteborgs kommunalråd Göran Johansson med sig Ostindiefararen Götheborg och placerade den lite diskret i Visbys småbåtshamn för att markera Göteborgs och den västsvenska regionens närvaro och betydelse. Det tycker jag var ett bra initiativ. Fler borde göra detsamma. Dit tycker jag Västerås borde höra.

Vi befinner oss nära Stockholm vilket har många fördelar men Västerås strategi måste vara större än att förlita sig på vår placering i skuggan av storebror. Vi borde som västeråsare hävda våra intressen betydligt starkare. Inte bara inom ramen för Mälardalsrådet som är ett strategiskt viktigt samverkansorgan, utan även genom att tala om Västerås och hur politiken påverkar västeråsarnas vardag i en offentlig debatt.

I det perspektivet är vår närvaro vid sådana här tillfällen inte obetydlig. Genom att i högre grad flagga upp Västerås intressen, investerar vi i framtiden för vår stad och vårt närområde. Jag får en känsla av att Västerås politiker och andra organisations- och näringslivsföreträdare med tillgång till den nationella arenan är märkbart tysta. Det känns lite som att vi ska vara nöjda med sakernas tillstånd.

Västerås är landets sjätte största stad men vår röst i landet motsvaras inte av vår storlek. I dag kan väl ingen påstå att Västerås tar för stor plats i den nationella debatten? Min uppfattning är att västeråsarna har rätt att kräva att deras intressen speglas och tas upp nationellt. Men var finns Västerås röst i den offentliga debatten?

Den som bäst lyckats ta ton och finns med nationellt tycker jag är vår skickliga landshövding men han är ju statens förlängda arm i vårt län och ska inte vara vår röst gentemot staten. Att det ändå blir på det viset beror delvis på att våra politiska och näringslivsföreträdare är så tysta. När hördes till exempel kommunstyrelsens ordförande Elisabet Unell ta Västerås parti i en offentlig debatt? Har knappt ens hört eller läst henne tycka något sedan valdagen för två år sedan.

Lite självkritiskt ska även sägas att vi från oppositionen inte är mycket bättre. Alla vi som företräder Västerås i politiken har ett delat ansvar att hävda västeråsarnas intressen. Skillnaden är ändå att det är Unell som styr.

Jag tycker Västerås ska kraftsamla och ta plats under nästa Almedalsvecka. Västerås företrädare borde ta initiativ till ett gemensamt arrangemang mellan politiska organisations- näringslivs- och medieföreträdare. Där vi tillsammans ger vårt perspektiv och hävdar västeråsarnas intressen. Det kommer vi att tjäna på om vi i en framtid ska sammanfogas i något större. Då gäller det att synas och höras. Vi som lever och verkar i Västerås vill vara stolta över vår stad. Vi vill höras och vi vill ta plats. Inte titta på text-tv och där läsa om hur de andra beskriver verkligheten och formulerar visioner.

LARS ERIKSSON

Ordförande för socialdemokraterna i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons