Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Eriksson (s): Verkligheten gör miljön till valfråga 2010

Annons

Kristdemokraten Maria Lindelöf skrev i VLT den 9 juli att hon var förvånad att miljöfrågan inte togs upp i förra årets valrörelse. För att det ska bli någon dans är det ju som bekant lättare om man är två. Lindelöfs statsministerkandidat Reinfeldt, slog fast under förra årets Almedalsvecka att miljöfrågan inte hade någon plats i hans valrörelse.

Därmed var miljöfrågan avförd från alliansens valkampanj och en möjlig miljödebatt dog ut. Hennes eget partis bidrag till miljödebatten har än så länge varit ett nästan religiöst motstånd mot höjda bensinskatter. Den frågan kan nu bli ett problem för regeringen.

Under Almedalsveckan tog centerpartiet upp frågan om höjda bensinskatter. Det är en politik som går på kollisionskurs med kristdemokraternas. Det är lätt att föreställa sig den svekdebatt som Göran Hägglund måste hantera inom kristdemokraterna, för att inte tala om hans debatt med alla fordonsägare som trodde på partiets vallöfte.

Vad enskilda partier i regeringen har för uppfattning i denna fråga är ointressant. Det intressanta är om någon kan redovisa regeringens politik på detta område.

Intressant är också att Maria Lindelöf tar upp Al Gores film om klimatförändringen. Det är många som nu vill sola sig vid sidan av Gore. Så har det inte alltid varit. I den amerikanska presidentvalskampanjen 2000 valde vår nuvarande statsminister Reinfeldt att vara valarbetare åt Bush. I dag försöker Reinfeldt övertyga Bush om att skriva under Kyotoprotokollet. Med Gore hade förutsättningarna för att USA skrivit under Kyotoprotokollet varit lite bättre och Reinfeldt kunde ägna sig åt annat när han sedan blev statsminister.

Den nya s-ledaren Mona Sahlin har visat att hon tänker fortsätta driva socialdemokratins miljöengagemang. I det rådslagsarbete som socialdemokraterna nu inbjuder till är klimatpolitiken ett av fyra prioriterade områden.

I slutändan tror jag klimatfrågan blir viktig i nästa valrörelse oavsett vad de politiska partierna har för strategier. Det kommer verkligheten och väljarna se till.

LARS ERIKSSON

Ombudsman Socialdemokraterna

i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons