Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Eriksson: Socialdemokraterna måste formulera en egen idé

Annons
Uppfräschning. Ett parti som vill vara relevant för väljarna måste ständigt vara berett att pröva idéer och behöver hela tiden nytt blod, skriver Lars Eriksson.

Med ett valresultat som fått sjunka står det klart att flera partier har en hemläxa att göra. Det gäller inte minst Socialdemokraterna. Snart har partiet valt en ny partiledare och efter valanalys måste arbetet med att forma en politik som kan omfamnas av stora väljargrupper på allvar ta sin början.

Jag har svårt att säga att Socialdemokraterna vann valet i Västerås men samtidigt så förlorade vi det heller inte. I eftervalsdebatten förekommer uppfattningar att det var ett orättvist valsystem som avgjorde till de rödgönas fördel och faktumet att Miljöpartiet bytte sida. Det finns säkert de som har intressen av att hävda dessa båda aspekter dels för att förminska socialdemokratin i kommunen men kanske också för att skyla över sina egna tillkortakommanden.

Oavsett vilket så gjorde Socialdemokraterna ett efter omständigheterna bra val i Västerås. I den nationella valrörelsen blåste det allt annat än gynnsamma S-vindar och det borgerliga greppet om valrörelsen var fast. Att i ett sådant läge åstadkomma ett maktskifte i landets sjätte största stad är inte resultatet av en slagen socialdemokrati. Västerås är den största staden i landet där Socialdemokraterna i samarbete med andra lyckades med detta.

Före valet befann sig Socialdemokraterna i opposition, utan inflytande i kommunal-politiken. Efter valet ingår vi i en majoritetsställning i kommunens nämnder och styrelser. Kommunfullmäktige har blivit en arena där den som bäst lyssnat in hur en majoritet kan bildas i enskilda frågor ser ut att kunna vinna.

Det är så väljarna velat ha det och politiken har att rätta sig efter detta. Detta ställer krav på ett lyssnande ledarskap och med de som i dag innehar dessa ledarposter, känner jag mig trygg på den punkten.

Socialdemokraterna står inför stora utmaningar. Väl medvetna om att partiet backat de senaste två valen med fem mandat i kommunfullmäktige, varav ett i det senaste valet, så har vi arbetat fram en modell som vi kommer att fortsätta utveckla inför kommande val. Efter valförlusten 2006 identifierade vi tre stora utmaningar som vi i dag ser som framgångsfaktorer för partiet:

w Vi har arbetat för att möjliggöra för fler partier att ingå i ett politiskt samarbete med oss. Jag vill hävda att vi i dag är ett mer lyssnande och nyfiket prövande parti än vi var tidigare.

w Vi har förnyat ledarskapet och hittat en bra mix där i dag mer än hälften av våra ledamöter är nya. Med erfarenhet och förnyelse har vi fått ett bra lag.

w Vi har sett över politiken och genom ett omfattande samtal med västeråsarna fått en bra bild av förväntningarna på oss och deras idéer för ett bättre Västerås.

Receptet för oss har inte varit att gå till val genom att anpassa vår politik till de borgerliga partierna. Vi valde att formulera vår egen idé om hur vi vill utveckla kommunen. Detta är den väg Socialdemokraterna borde gå även nationellt. Jag anser på intet sätt att Västerås socialdemokrater är färdiga med sitt förändringsarbete. Ett parti som vill vara relevant för väljarna måste ständigt vara berett att pröva idéer och behöver hela tiden nytt blod.

Att som parti befinna sig i någon form av krissituation behöver inte bara vara något dåligt. Det är säkert så att vi behöver skakas om för att återta framtidsagendan.

Jag delar åsikten från de bedömare som anser att vi måste definiera den svenska samhällsdebatten. Göra svensk politiks bästa samhällsanalys, peka ut en färdriktning, och komma med konkreta och trovärdiga politiska förslag. Det är inte att vandra av och an på den politiska vänster-höger-skalan. Det är inte att positionera sig nära andra partier. Det är att gå framåt. I den riktningen vill vi föra en politik för Västerås och Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons