Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Lindén (KD): Grattis på 60-årsdagen, EU!

”Världsfreden kan inte upprätthållas utan konstruktiva insatser mot hotande faror”.

Annons
Testad solidaritet. Krisen i Grekland är en prövning för EU.foto: scanpix

Så inledde kristdemokraten Robert Schuman sitt klassiska tal den 9 maj 1950. Han fortsatte sitt tal med att föreslå tillskapandet av en övernationell europeisk institution med uppgift att förvalta råvarorna kol och stål som vid denna tid var själva basen för allt militärt inflytande.

För att förstå den revolutionerande storheten i denna gest, kan man föreställa sig liknande initiativ från de länder och folk som i dag utkämpar oförsonliga krig. Vi måste försöka lära av vår historia för att fortsätta med konstruktiva insatser mot hotande faror. Europas väl och ve ligger nu i händerna på oss som i dag förvaltar denna tanke på samarbete mellan länder och folk.

Speciellt i dessa tider när solidariteten i den europeiska unionen testas under en svår finanskris i Grekland och dåligt ekonomiskt förvaltarskap även i Storbritannien, Spanien och Portugal, så är förhoppningsvis den europeiska unionen en garant för att förståelsen för vårt gemensamma bästa skall vara vägledande i arbetet med dessa utmaningar. Men nödvändigheten av att påminna om att försoning och samarbete är viktiga ingredienser i ett gott samhällsbygge är påtaglig i dag. Finanskrisen påminner oss om att en långsiktigt hållbar ekonomi kräver en etisk, ekologisk och social helhetssyn.

Den europeiska unionen handlar för mig om ett starkt och tryggt Europa där vi tillsammans formar vår gemensamma framtid. De europeiska länderna har möjlighet att stödja och hjälpa varandra genom att väl förvalta de gemensamma värderingar som byggde vårt nya hem. Vi består av varierande folkslag och kulturer, byggt på ett samhälle rikt på olika traditioner. Att bejaka denna mångfald som blivit Europas signum är en ingång till att känna den glädje som det innebär att vara europé i dag. Min vision är att vi alla och en var skall inse vår egen betydelse i det fortsatta arbetet med att bygga fred, välstånd och solidaritet i vårt Europa. Vi måste alla tillsammans fortsätta arbetet för social rättvisa, alla människors rätt till värdighet och rätt till det välstånd som det gemensamma arbetet skapar.

Europas regioner börjar få en allt större betydelse som politisk påtryckningsgrupp i det europeiska samarbetet. Sverige har ett tiotal regioner representerade i Bryssel och i EU:s regionkommitté. Västerås och Västmanland har ingen egen representation i EU utan har ett samarbetsavtal med Stockholmsregionens Europakommitté. Utan eget inflytande i EU:s regionkommitté är vi starkt marginaliserade i regionernas Europa. Detta innebär att de internationella drivkrafterna för regional utveckling inte är lika starka här, som i regioner med representation i Bryssel.

När jag på nära håll studerat regionkommitténs betydelse för det europeiska samarbetet och internationella nätverksbyggandet menar jag att vi bör ha ett eget regionkontor i Bryssel. Detta skulle föra Europa närmare oss och bidra till ett ökat entreprenörskap och hållbar utveckling i vårt område. EU är inte till för sin egen skull utan är ett samarbete mellan länder och folk för att hantera gemensamma utmaningar. Vi som bor och arbetar i Västerås och Västmanland skulle få en större insikt och förståelse för Europa och för de möjligheter som vårt medlemskap i EU ger oss. Vi skulle kunna bli en stark röst i städernas och regionernas Europa och bidra till en positiv utveckling för oss alla. Vi har stora möjligheter att klara de nya faror och utmaningar vi nu står inför om vi tillsammans möter dem med konstruktiva insatser.

Det är det personliga engagemanget som gör att vi tillsammans kan bygga ett mänskligare samhälle.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons