Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Lindén (kd): Mångfalden i Europa måste värnas

Annons

Idag, fredagen den 25 april, har kristdemokraterna ett extra partifullmäktige där det europapolitiska handlingsprogrammet fastställs. Kristdemokraterna i Västmanland anser att föreliggande förslag är ett väl genomarbetat och mycket välskrivet dokument och vi konstaterar med glädje att många av de synpunkter vi förde fram i vårt remissvar har beaktats i nuvarande förslag. Men vi markerar också tydligt att vi inte

delar partiets inställning till Turkiets medlemskap i EU och detta för vi fram idag i Stockholm.

I ett gott hem måste vi sätta gränser för att känna trygghet och kunna skapa god grannsämja. Tydliga gränser skapar samhörighet och en identitet.

Det Europa som håller på att byggas upp påverkar nu en hel kontinent, som i sin tur genomgår en radikal och snabb förändring och som nu måste finna ett nytt jämviktsläge. Vår kontinent och dess invånare letar nu efter metoder att konsolidera detta 60-åriga folkhemsbygge. Om vi lyckas med detta arbete kommer vi att få balans och harmoni i vårt gemensamma Europa med en berikande mångfald.

Konkret innebär detta att innan vi välkomnar länder utanför Europa måste vi först tillsammans med länderna och folket på

Balkan lösa de mångåriga konflikterna på denna halvö på vår kontinent. De länder i centrala och norra Europa som hittills valt att stå utanför (Norge, Schweiz, Island och Liechtenstein) måste också ges tid att inse värdet av den europeiska gemenskapen.

Europa är en kontinent med många olika traditioner och språk, men vi har också gemensamma värderingar som demokrati, frihet och social rättvisa.

Vi värnar dessa värderingar, tar hänsyn till mångfalden och strävar efter att besluten fattas så nära medborgarna som möjligt.

Vi vill i detta sammanhang hänvisa till ett avsnitt i förbundskansler Angela Merkels numera klassiska tal vid CDU kongressen i Hannover i höstas där hon lyfte fram och tydliggjorde Turkietfrågan. CDU anför i detta tal att Turkiet inte skall få fullvärdigt medlemskap i den Europeiska unionen. Däremot skall CDU arbeta för ett privilegierat partnerskap med Turkiet. Även i övrigt skall CDU i EU arbeta för goda relationer med sina grannar.

Kristdemokraterna i Västmanland har i detta ärende samma inställning som CDU i Tyskland. Vi menar att ett tydligt ställningstagande i denna fråga bidrar till en positiv utveckling både i Europa och i Turkiet.

Lars Lindén

EU-kandidat

ordförande för

Europapolitiska arbetsgruppen

för kristdemokraterna

i Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons