Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ludvigsson: Hur bör skattepengarna användas?

Annons

Jag läste intervjun med landstingsstyrelsens nye ordförande Tomas Högström (m). Där kunde man läsa att han har idéer om att höja läkarlönerna för att på så sätt få fler läkare att arbeta i Västmanland och därmed också minska behovet av dyra staffetläkare/hyrläkare.

Idén kan ju först låta rimlig, och som ett framgångsrecept, men om man känner till följande kanske idén inte är lika självklar.

Läkarbristen i Västmanland är blygsam i jämförelse med andra landsting i Sverige. Läkarlönerna i Västmanland är höga i jämförelse med övriga riket. Landstinget har som ambition att sänka skatten - detta kan väl dock inte vara någon nyhet för honom.

Vårdförbundet är just nu inne i en lönekonflikt (tämligen välbekant för de flesta) och när denna konflikt är över finns det en risk att landstinget är i behov av mer pengar. Om sköterskorna får upp sina löner kommer naturligtvis andra yrkesgrupper inom landstinget, med jämförbar utbildningslängd ansvar etcetera, att yrka på löneökningar i motsvarande storlek kommande år.

I intervjun kommenterar Högström även problemet med att landstingsfinansierade behandlingar hos naprapat kan vara "förbrukade" under första halvåret 2008. Han beskriver detta som att behovet av landstingsfinansierade naprapatbehandlingar tycks vara större än förväntat. Även här bör man känna till en del andra fakta. Cirka hälften av övriga landsting i Sverige skattefinansierar inte naprapatbehandlingar. De landsting som gör det, gör detta i betydligt blygsammare omfattning än landstinget Västmanland.

Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) gör på regeringens uppdrag regelbundet utredningar och sammanställningar av olika medicinska åtgärders effekt och kostnadseffektivitet. Detta för att skattepengar skall användas på ett förståndigt sätt och att patienter skall få en bra vård. De behandlingar som utförs av bland annat naprapater har inte något starkt vetenskapligt stöd enligt SBU.

Högskoleverket har i en granskning av naprapat- och kiropraktorutbildningarna även varit starkt kritiska till innehållet och kvaliteten i dessa utbildningar. De konstaterade bland annat att dessa utbildningar inte uppfyller de krav som ställs på högskolor med statligt huvudmannaskap.

Högskoleverket påtalar också att dessa utbildningar innehåller bristande förankring i vetenskap och beprövad erfarenhet.

Det finns, Tomas Högström, stora skillnader mellan begreppen medicinskt behov, medicinskt dokumenterad nytta/effekt och efterfrågad vård.

Lars Ludvigsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons