Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Lundström: Spökstadens turistsatsningar

Annons

Jag har följt debatten i VLT om besökare och turism där bland annat flera vill ha mer restauranger, kaféer och butiker vid Mälaren och på andra ställen. Från landshövding Mats Svegfors och från Västerås Co, det vill säga Västerås Stad, har också påpekats att fler ska ta initiativ.

Flera har också klagat på att en del av till exempel dagens restauranger har semesterstängt och därigenom gör staden ogästvänlig och spöklik. Det här är ju lätt att säga!

Stora delar av Västerås är en spökstad efter Power Meet fram till strax före skolstarten. Jag har gjort en enkel undersökning, utan statistiskt säkerställande, och frågat några näringsidkare inom restaurang- och småbutiksvärlden. Flera säger att omsättningen halveras och även mer än halveras under denna period. Självklart finns det undantag.

Tittar man ut över Västerås city en vanlig dag under denna period ser man heller inte många människor, vilket mellan tummen och pekfingret borde betyda att kanske hälften verkligen har lämnat staden. Detta är inget speciellt i sig då människan rör sig och i huvudsak på sommaren.

Det ser nog likadant ut i de flesta städer runt om. Däremot har många andra städer något som lockar besökare till sin stad, vilket vi inte har. Som läget ser ut i dag borde fler mindre näringsidkare kunna ha semesterstängt och få chansen att träffa sina familjer också de under denna period, utan att det klagas från privatpersoner, beslutsfattare, fastighetsägare och andra.

Det är väl knappast dessa småföretagare som ska ta alla risker och kostnader för att få hit mer turister eller för att få felsatsningar som Lögarängen att få mer publik.

Nu tillhör jag dock dem som vill ha en levande stad även på sommaren så jag försöker ändå tänka positivt och framåt. Västerås turistsatsningar styrs helt av politikerna. Alla försök från privat initiativ som inte ligger inom den ram som staden själv lagt ut kvävs och motarbetas.

Detta gör idékläckandet för oss som försöker stundtals hopplöst. Hur många år tog det inte för vår hittills enda turistmagnet Power Meet att bli erkänd.

En vågad fundering som borde upp till ytan är: Hur spännande är och kan egentligen "Mälarstaden" och "Mälarnära" i ett besökarperspektiv bli för människor från Stockholm, Halmstad, Kalmar, Västervik, Malmö, Helsingborg eller Göteborg? Ska fokus verkligen vara Mälarstaden?

Mälarnära är för dem som bor här, vid Mälaren, annars känns det ganska fjuttigt. En annan vågad fundering som inte diskuterats färdigt: Är det vettigt att kosta på miljarder kronor i turistsatsningen Kokpunkten i gamla Ångkraftverket, för att rädda och bevara en rivningsfärdig och i de flestas ögon ful och föga intressant byggnad.

Oöverskådligt kostsamma K-märkningar kan naturligtvis upphävas, byggnader rivas och tas bort. Inget annat beslut är för evigt, så varför detta.

Vi kan faktiskt få ett liknande och även häftigare bad på samma ställe och då både inomhus och utomhus, byggt ut över Mälaren, vilket vore ännu mer häftigt, om så önskas, utan k-märkningskrav och utan denna byggnad. Detta för kanske en tiondel av kostnaden.

Den idé Kokpunkten bygger på i dag verkar också bara i liten mån inriktas på sommarturister. Energy Intelligence Center - Kokpunkten, som den i dag heter, verkar mer inriktas på konferens-, utbildnings-, forskningsbesökare och annat under andra delar av året.

Inget fel i detta men även det kan byggas betydligt billigare intill eller någon annanstans. Dessutom skulle en satsning på detta sätt utan "Ångkraftverket" göra det genomförbart och möjligt för andra än skattebetalarna att investera i, eftersom investeringskostnaden skulle sjunka drastiskt. Därigenom uppstår sedan möjligheten att det verkligen genomförs och att det ekonomiskt går ihop.

Hursomhelst krävs en hel del vågade och lyhörda beslutsfattare om det ska bli någon turiststad av Västerås i framtiden.

Lars Lundström

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons