Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Luttropp: Affärsmässigt är bra för både staden och staten

Huvudförslaget i den statliga utredningen om allmännyttans villkor är "affärsmässiga kommunala bostadsföretag." Det är också så Bostads AB Mimer fungerar redan idag.

Annons

Utredningens mening är att kommunala och enskilt ägda hyresrättsbolag skall konkurrera på lika villkor.

Sedan är det upp till de olika bolagen att sköta sina bolag så att både kunder och ägare blir nöjda.

Mimer är idag ett vinstskapande aktiebolag. För 2007 gjorde Mimer ett resultat på 161 miljoner kronor efter finansnetto, betalade in 41 miljoner till staten i skatt på årets resultat och betalade ut 4,6 miljoner i utdelning till Västerås stad.

Kvar i bolaget blev ett överskott på 116 miljoner som Mimer kan använda till att utveckla sin verksamhet.

Att Mimer är ett "affärsmässigt kommunalt bostadsföretag" är således till nytta för både Mimers kunder som för staten och staden. Mimer får därmed bättre möjligheter att kunna bygga nya bostäder, rusta upp gamla, satsa på stadsdelsprojekt som till exempel den nya idrottsplanen på Pettersberg och butik- och serviceanläggningar i olika stadsdelar.

Det är därför märkligt att Ulla Persson (s), som är andre vice ordförande i Mimerstyrelsen, förtränger detta. I stället målar hon upp bilden att Mimer skulle raseras om utredningens förslag på "affärsmässighet" skulle lagstiftas. Hur fler skulle bli bostadslösa nu när Mimer på affärsmässiga grunder bygger nya bostäder är också en märklig slutsats.

I Mimers styrelse gör hon många positiva inspel och medverkar konstruktivt till att utveckla verksamhet. Så skall en aktiebolagsstyrelse fungera. Men när det passar byter hon stol till andre vice ordförande i kommunstyrelsen, och svartmålar ägardirektiven om "affärsmässiga grunder" och därmed verksamheten, som utredaren i praktiken vill fastställa i en förändrad lagstiftning.

Lars Luttropp

styrelseordförande i Bostads AB Mimer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons