Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Luttropp: En unik chans är på väg att förspillas

Annons

Enligt Nuteks prognos för år 2030 är kommunerna i Stockholms, Uppsala, Västmanlands och Södermanlands län en gemensam funktionell arbetsmarknadsregion, vilken i stort sett sammanfaller med en gemensam bostadsmarknad. Med förbättrade kommunikationer står sedan kommunerna i Örebro län i tur.

Begreppet funktionell arbetsmarknadsregion är inget partipolitiskt beslut utan helt enkelt ett statistiskt mått på Mälardalingarnas faktiska beteende att i allt större utsträckning arbeta och bo i olika kommuner i Stockholm-Mälarregionen. Även utbildning, sjukvård och fritidsaktiviteter är integrerade i en sådan funktionell region.

Mälardalingarna röstar således med fötterna och är inte bundna till en enskild kommun för att få sina livsmönster att gå ihop. För en stor del av näringslivet är det sedan länge en framgångsrik verklighet att bedriva sin verksamhet i fler kommuner. Stockholm-Mälarregionen är genom sin täthet och sitt befolkningsunderlag en för hela Sverige unik region med en enorm utvecklingspotential.

I jämförelse med andra storregioner i Europa är vi dock långt efter.

Ansvarskommitténs avslutade arbete innebär i princip att den offentliga uppdelningen av landsting och län är föråldrad. Saken blir inte bättre av att staten har en kontraproduktiv uppdelning med sin länsindelning från 1600-talet och statliga verk med olika regionala organisationer.

Mälardalsrådet har i drygt 15 år kämpat för att underlätta och på olika sätt påskynda ett ökat samarbete och samordning i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet kommer nu inom kort, i samarbete med Sveriges Nationalatlas, ge ut ett stort och omfattande atlasverk över Stockholm-Mälarregionen för att visa att kartan stämmer med verkligheten.

Atlasen är finansierad av 100 olika huvudmän i regionen, allt ifrån företag och enskilda organisationer till regionens kommuner (61 av 65) och alla fem landstingen och fem länsstyrelserna i Stockholm-Mälarregionen.

Genom att gemensamt finansiera detta atlasverk med sammanlagt 4,6 miljoner visar de 100 finansiärerna att de tror på och vill medverka till att utveckla regionen.

Den nu aktuella regiondebatten har tyvärr hamnat i den mest bisarra regiondelning, som är helt i strid mot den geografiskt och funktionellt naturliga Stockholm-Mälarregionen.

Det är därför med både ledsnad och upprördhet jag nu konstaterar att Stockholm-Mälarregionen har hamnat i den partipolitiska köttkvarnen. Det riskerar att bli varken hackat eller malet. Någon helhetssyn är det uppenbarligen inte.

En unik chans är på väg att förspillas.

I praktiken innebär det att regionens tillväxtkraft motarbetas och det kan ta lång tid att reparera.

"Så går den visionära beslutsamhetens friska hy i partitaktikens kranka blekhet över".

Lars Luttropp

ordförande i styrgruppen för Stockholm-Mälaratlasen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons