Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Luttropp: Ombildning ger valfrihet

"Mimer är alla västeråsares egendom" skriver Hans Ohlsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Västerås (VLT 2 mars).

Annons

Javisst är det så, och därmed belastas alla västeråsare också av Mimers stora låneskuld på 3 800 miljoner kronor. Och när Mimer har mycket outhyrt, som under mitten av 1980-talet, fick skattebetalarna i Västerås pumpa in 25 miljoner kronor i bolaget.

Mimer och därmed alla västeråsare, måste minska sin låneskuld och få fram pengar till att bygga nya bostäder. Under senare år har detta skett genom fastighetsförsäljningar till annan hyresvärd och äganderätt för en del radhus. Nu i mars handlar Mimer upp nybyggnad av 56 hyresrätter på Östermalm. Hyresgästföreningen har dock av gammal vana sagt nej till dessa försäljningar. De har därmed motarbetat en ekonomiskt stark allmännytta.

Mimers ombildningsprogram innebär att en del befintliga hyresgäster får valfrihet att friköpa sina bostäder. Mimer får dessutom bättre betalt vid försäljning till en bostadsrättsförening under ombildning, än om Mimer säljer samma fastighet till annan hyresvärd. Fristående värderingsbolag kommer att värdesätta aktuella fastigheter som kan friköpas. Så Hans Ohlsson behöver inte oroa sig för att det blir fel pris.

I och med att Hyresgästföreningen även går emot dessa försäljningar motarbetar de Mimers långsiktiga mål att stärka bolagets ekonomi.

Vem ansvarar för "de stora underhållsåtgärder som väntar under kommande år"? frågar Hans Ohlsson. Det är naturligtvis ägaren oavsett om det är en bostadsrättsförening eller Mimer. Vad gäller underhållet har ju Hyresgästföreningen själv gått emot en tillräcklig underhållsbudget för Mimer vid den senaste hyresförhandlingen. Även i denna fråga sviker således Hyresgästföreningen sitt medlemsansvar för ett önskvärt och nödvändigt underhåll.

"Hur blir det att få sina grannar som hyresvärd om man inte vill friköpa sin bostad?", undrar Hans Ohlsson. Det är ju främst i de hus där man trivs med varandra som grannar som friköp blir aktuellt. I de bostadsrättsföreningar som är bildade är anslutningsandelen många gånger runt 90 procent. Vill man inte friköpa på direkten har man rätt att bo kvar. Inom två år han man dessutom rätt att friköpa till fastställt pris.

Lars Luttropp

Ordförande i

Bostads AB Mimers styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons