Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Olov Rudh: Slarva inte bort industriarvet i Västerås

Ingen annan stad i Norden är en så tydlig exponent för "det stora elskiftet" som Västerås. Staden var navet i uppbyggnaden av 1900-talets elnät.

Annons

Utveckling och produktion av elteknik gjorde handels- transport- och skolstaden också till en ung industristad. Den är en av tio mälarstäder men Mälaren var här först och den stolta industristaden är skapad av kreativa, handlingskraftiga människor.

Nu är det riktigt angeläget att för alla, boende och besökare, att visa upp det drygt hundraåriga industriarv som bara vi i Västerås förvaltar.

Det arvet är som en prisma med många fasetter. Det speglar det svenska folkhemsbygget där grunden är elteknik men där också samhällsbyggnad och modern förvaltning fått sina givna platser. Det är angeläget att dokumentera industriarvet innan kunskapen om det bara kommer att finnas på de låsta arkivens gulnande papper.

Här i Västerås har vi byggt förutsättningar för välfärd i Norden. I den industri som startade i slutet av 1800-talet utvecklades och byggdes världsledande produkter för generering, distribution och praktisk användning av elenergi.

Det var här Jonas Wenström som den förste i världen uppfann och fick patent på ett komplett trefassystem med generatorer, transformatorer och motorer. Den teknologin hjälpte till att effektivisera och göra övriga svenska industriföretag konkurrenskraftiga på världsmarknaden.

Elektrifieringen möjliggjorde och påskyndade utbyggnad av välfärd. Elektricitet omskapade Sverige från ett fattigt jordbruksland till en välmående industrination och den bidrog till ökad folkbildning. Emigrationen upphörde nästan helt och hållet.

Västerås är fortfarande en stor och stolt industristad. Inflyttningen under 1900-talet skapade en stad med unga invånare. Tekniker och industriarbetare dominerade och staden avancerade från tjugofemte till femte plats i befolkningsstatistiken på drygt 100 år.

Västerås var och är kanske fortfarande en av Sveriges mest civilingenjörstäta städer (allt enligt Anders Johnson i boken "Fånga platsen" utgiven av SNS 2008).

Medborgarna gör staden. Unga människor vill se saker hända. Samarbetet i kommunalpolitiken har resulterat i effektiva, snabba beslut. Västerås har varit mönster för andra städers utbyggnad.

Den första staden i landsorten med egen stadsarkitekt så tidigt som 1909 var just Västerås.

Nu planeras ett energimuseum i Kokpunkten. Det är välkommet. Till museet bör också kopplas det unika industriarv, i vid bemärkelse, som vi förvaltar här i Västerås.

Det kommer att förstärka vår stolthet. Länsmuseet och Konstmuseet bör också placeras i de industrihistoriska husen i Mimer. Hus mår bra av att vara behövda. Industriarvet är allt för värdefullt för att slarvas bort.

Lars-OLOV Rudh

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons